Vlaamse noodhulp voor slachtoffers conflicten in Midden-Oosten

Print
Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois trekt 178.000 euro uit "voor de slachtoffers van het recente geweld" in de Palestijnse gebieden en Libanon.
Honderdvijftigduizend euro wordt besteed aan ambulancediensten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en 28.000 euro gaat naar medische hulpverlening in Libanon. "De gezondheidszorg in beide gebieden functioneert vandaag ondermaats door de gevolgen van Israëlische militaire acties."

Bombardementen in de Palestijnse gebieden hebben een groot deel van de publieke infrastructuur vernield. Bovendien werd de Palestijnse Autoriteit financieel drooggelegd. Het Palestijnse ministerie van Gezondheidszorg beschikt daardoor niet over de middelen noch over de infrastructuur om de dagelijkse medische noden van de Palestijnse bevolking te lenigen, zo luidt het in de mededeling.

Daarnaast is er volgens Bourgeois een structureel voedseltekort, onder meer door de voortdurende afsluitingen van grensovergangen. Tot 40 procent van de Palestijnse bevolking, vooral in de Gazastrook, heeft onvoldoende voedsel en is extra vatbaar voor allerhande ziekten.

In Libanon werd vooral de sociaal-economische infrastructuur getroffen en verkeert een groot deel van de bevolking nog steeds in nood. De medische hulpverlening blijft er tekortschieten.