Amerikaanse rechter veroordeelt Belg tot boete voor oplichting

Print
Een Amerikaanse rechtbank heeft de 60-jarige Didier W., een Belg, in Californië veroordeeld tot een boete van 430.000 dollar (338.000 euro).
De man pleitte schuldig aan medeplichtigheid in een oplichtingszaak, zo meldde een gerechtelijke bron dinsdag.

De man pleitte maandag ook schuldig aan obstructie van het gerecht voor een federale rechter in Los Angeles. De speurders beschuldigden Waroquiers ervan hen te hebben belogen. De man zou namelijk verklaard hebben dat het geld dat zijn slachtoffers toevertrouwden aan een oplichter, een zekere Reed S., geïnvesteerd werd in Europa.

Slatkin, de voormalige verantwoordelijke van de Amerikaanse internetprovider Earthlink, werd in 2003 veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor het opzetten van piramidale investeringsstructuren waarbij voor meer dan 240 miljoen dollar schade werd berokkend.

Volgens de advocaat van Waroquiers gaf zijn cliënt, die niet uitgeleverd kon worden, zich vrijwillig over aan de Verenigde Staten om drie jaar na zijn inbeschuldigingstelling schuldig te pleiten. De raadsman verzekerde overigens dat zijn cliënt een "erg klein" aandeel had in de oplichtingszaak.

Naast de boete mag Waroquiers het Amerikaanse grondgebied vijf jaar lang niet betreden, preciseerde het parket.