Man die echtgenote 33 messteken gaf, riskeert 5 jaar cel

Print
Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de openbare aanklager vrijdag vijf jaar cel, waarvan vier jaar effectief, gevorderd tegen een 50-jarige man uit Hoogstraten die zijn echtgenote liefst 33 messteken gaf.
Hij was naar eigen zeggen door het lint gegaan, toen ze hem wilde verlaten voor een andere man.

De vrouw overleefde de steekpartij, maar houdt er wel een blijvende arbeidsongeschiktheid van 5 à 10 procent aan over.
De feiten speelden zich op 10 oktober 2005 af in hun woning in Antwerpen. Het paar kampte al een tijdje met echtelijke problemen. Toen de vrouw haar man vertelde dat ze verliefd was geworden op een collega en dat ze wilde scheiden, stortte de wereld van de beklaagde in elkaar. Hij haalde een 30 centimeter lang keukenmes uit de kelder en verstopte het in een reiskoffer in de slaapkamer.
De man probeerde zijn kinderen nog het huis uit te krijgen, maar dat lukte niet. Hij riep zijn echtgenote vervolgens naar de slaapkamer en draaide de deur op slot toen ze binnen was.

Over wat er toen gebeurde, lopen de meningen uiteen. De beklaagde beweert dat de reiskoffer omviel en dat het mes eruit rolde. Toen zijn vrouw dat zag, sprongen ze allebei op het mes af en begonnen ze erom te vechten. Tijdens de schermutseling zou hij haar gestoken hebben.

Tijdens de wedersamenstelling bleek echter dat de versie van het slachtoffer het best overeenstemde met de vaststellingen in het dossier. Zij stelde dat hij haar bij de keel greep van zodra ze binnenkwam. Hij sloeg haar en begon dan te steken. Ze liep vooral snij- en steekwonden in de armen op.

De twee kinderen hoorden het gekrijs van hun moeder en bonsden op de deur. Toen de beklaagde dat hoorde en al het bloed zag, hield hij op. Een buurvrouw verwittigde de hulpdiensten en het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht.

De beklaagde wordt vervolgd voor opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade. Hij zat ruim een jaar in voorhechtenis voor de feiten. De verdediging vroeg de rechtbank dan ook de man niet meer terug naar de gevangenis te sturen.