Tot vier jaar cel voor drugsdealende familie

Print
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag 21 beklaagden straffen tot vier jaar opgelegd en boetes tot 15.000 euro.
Ze waren betrokken bij een grootschalige drugshandel die zich concentreerde rond de familie Z. uit Borgerhout. Vanuit elf panden in het Antwerpse verkochten ze verdovende middelen aan Franse drugstoeristen.

Het onderzoek naar de bende ging in september 2003 van start na een anonieme tip. In een vzw aan het Montgommeryplein zou 3 kilogram heroïne geleverd zijn aan El Mokhtar Z. Volgens de tipgever zouden hij en zijn familie zich met drugshandel bezig houden.

Op 28 november 2003 viel de politie binnen op 16 adressen in Antwerpen en Borgerhout. Er werd zo'n 1,5 kilogram heroïne, 200 gram cocaïne, 2,4 kilogram amfetamines, 1,2 kilogram hasj, 150 xtc-pillen en ruim 22.000 euro in beslag genomen.

De familie Z. huurde de panden met valse identiteitskaarten, zorgde voor het transport van de drugs, inde het geld en ronselde ook illegalen in Spanje en Marokko. Zij stonden in voor de verkoop van verdovende middelen aan voornamelijk Franse drugstoeristen. Ze opereerden vanuit elf panden aan onder meer de Haantjeslei, de Sint-Lambertusstraat, de Lange Leemstraat, de Kroonstraat en de Tentoonstellingslaan.

De klanten plaatsten via een centraal gsm-nummer hun bestellingen. Op 19 dagen tijd telden de speurders 1.684 oproepen op dat nummer. Het toestel werd onder de beklaagden doorgegeven en ze beantwoordden de telefoontjes steeds met "Kalid".

De rechtbank achtte de feiten bewezen en legde 21 beklaagden, onder wie tien leden van de familie Z., celstraffen tot vier jaar op. Vier anderen werden vrijgesproken. De rechtbank verklaarde de vier in beslag genomen auto's, de drugs, de gsm's en het geld verbeurd.