“CD&V-D2 wou cordon sanitaire doorbreken”

Print
Een week na de verkiezingen stelt Willy Claes (sp.a-spirit) dat er vanuit CD&V-D2 ernstige voorstellen zijn geweest om in Kortessem het cordon sanitaire tegen het Vlaams belang te doorbreken.
BR>
Volgens Claes, de enige verkozene voor sp.a-spirit, kreeg hij zondagnamiddag en zondagavond op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen tot tweemaal toe de vraag van Luc Dullaers (CD&V-D2) om met het Vlaams Belang een coalitie te vormen tegen de VLD.

VLD behaalde negen zetels, CD&V-D2 acht en Vlaams Belang en sp.a-spirit elk één. Er is nu een coalitie tussen VLD Er is nu een coalitie tussen VLD en sp.a-spirit met een nipte meerderheid van 10 zetels.

Luc Dullaers ontkent de telefoons naar Claes niet, maar zegt dat hij ten persoonlijke titel optrad en dat de feiten door Willy Claes verdraaid worden voorgesteld,“om CD&V-D2 in een slecht daglicht te stellen.”

Willy Claes is echter formeel: “Bij het eerste voorstel van Dullaers stelde ik direct dat ik het cordon sanitaire niet wenste te doorbreken. ‘s Avonds probeerde Dullaers nog eens en vroeg hij of ik niet kon akkoord gaan met een voorstel waarbij Johny Cremers, de verkozene van het Vlaams Belang, zich in deze coalitie tegen de VLD zou opstellen als onafhankelijke.Ook dit was voor mij en mijn partij onaanvaardbaar, daar ik geen meerderheid wil vormen met personen die verkozen werden op basis van stemmen die afkomstig zijn van het Vlaams Belang. Voor mijn partij, was er dus maar één mogelijkheid: een coalitie vormen met de VLD.”