Na dertig jaar eindigt heemkundig museum van Genk

Het heemkundig museum in Genk houdt op te bestaan.

ksleurs

BR>

Dat raakte gisteren bekend tijdens een eenmalige uitverkoop van heemkundige boeken in de voormalige Emiel Van Dorenwoning, waar de heemkundige kring gevestigd is. Bijna dertig jaar lang trok het museum met vooral ambachtelijke gebruiksvoorwerpen heel wat bezoekers.

“We zijn Bokrijk niet. Daar komen dergelijke oude en ambachtelijke gebruiksvoorwerpen meer tot hun recht dan hier”, zegt Jef Habex, voorzitter van de heemkundige kring in Genk, de beslissing verdedigend. “Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat de voorwerpen die hier geëxposeerd werden, waardeloos zijn. Integendeel. Maar het is absoluut uit de tijd permanent een ruimte als museum te voorzien met gebruiksvoorwerpen die ook in Bokrijk te zien zijn.

Onze taak is Genk te accentueren. En dat willen we in de toekomst ook meer doen.” In het museum staan onder meer oude ovenkachels, kledij uit de negentiende en twintigste eeuw en onnoemelijk veel gebruiksvoorwerpen anno 1900. Ook mijnattributen, zij het de kleinere exemplaren, hadden een vast plaatsje in het museum.