“Hier vloeit wekelijks 30 kilo vet de deur uit”

Print
Ga godverdomme voor een ander hol keffen. Met die fijnzinnige woordkeuze leerde het grote publiek plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs kennen in het VTM-programma ‘Recht van Antwoord’.
BR>
Ondertussen is de Genkse ‘mensenslager’ een begrip en komen de patiënten zelfs uit Afrika om rimpel, borst of bil te laten liften. In tien jaar tijd heeft hij zowat alles zien passeren. “Al blijft de man die zichzelf wilde laten veranderen in een kat mij het meeste bij.”

Tienduizend. Zoveel patiënten heeft plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs al onder het mes gehad.Al geeft hij toe dat hij de tel is kwijtgeraakt. “Ik ben ermee gestopt, maar het zijn er zo’n vier à vijf per dag,” zegt de man, voor de gelegenheid in kostuum, vluchtig. Hij probeert de rekenkwab in zijn hoofd nog te reanimeren, maar houdt het snel voor bekeken. “Tel zelf maar uit.” Pas op voor de nipples, waarschuwt Hoeyberghs de fotograaf. In chirurgenjargon: het stopcontact.

In tien jaar tijd heeft de Genkse plastisch chirurg alles zien passeren. “Al blijft de man die zich wilde laten veranderen in een kat mij het meeste bij,” aldus Hoeyberghs. “Naast genderdysforie bestaat er ook zoiets als speciesdysforie. Mensen die het uiterlijk van een dier willen aannemen. Tot in de kleinste details.Klauwen, snorharen, vacht. Ik heb die man niet kunnen helpen. Ik had het met plezier gedaan, maar de techniek hinkt achterop.

Vreemd? Ik ben God de Vader niet, ik vel geen oordeel. Ik hanteer voor al mijn patiënten twee criteria: ik wil dat ze tevreden zijn, en ik wil dat elke ingreep veilig gebeurt.Voor de rest heeft ieder mens het recht met zijn lijf te doen wat hij wil. Ik aanvaard ook niet iedereen. Vier op de tien patiënten krijgen een njet van mij. Ze hebben te hoge verwachtingen.”