Nieuwe routes verbinden mijnstreek van 3 landen

Print
Vanaf 2008 komen er twee nieuwe toeristische routes van 250 km die onze mijnstreek met die van Nederlands- Limburg en Duitsland verbinden: de ‘metropoolroute’ met de auto en de ‘groene route’ voor fietsers.
BR>
Onder het thema ‘Drie landen, één reisdoel’, is dat de start van een Europees project dat moet zorgen voor een nieuwe toekomst met meer toeristen, nieuwe jobs en cultuur. In totaal zal het zo’n 23 miljoen euro kosten.

Van het Duitse Düren, over Heerlen (Nederland) tot in Beringen delen ze één gemeenschappelijk ding: de ondergrond van steenkool die hier jarenlang ontgonnen is. Een echte metropool heeft dit gebied van 1,5 miljoen inwoners en 2.000 vierkante kilometer niet.

“Maar wel de combinatie van steden en natuur, één grote ‘groenmetropool’,” zegt professor Henri Bava van de universiteit van Karlsruhe, die het project uittekende. “Voor Genk stappen we met CMine en het Nationaal Park in het project. Natuur en creativiteit."

"Voorlopig is Groenmetropool voor mij vooral een ‘communicatie-project’: elkaar beter leren kennen over de grenzen heen en dat benutten. Het is belangrijk dat we mekaar kunnen vinden, dat er geen strijd tussen die kleinere gemeenten is want daar heeft niemand van ons belang bij,” zegt schepen Annita Laporte van Genk.