Nieuwe routes verbinden mijnstreek van 3 landen

Print
Vanaf 2008 komen er twee nieuwe toeristische routes van 250 km die onze mijnstreek met die van Nederlands- Limburg en Duitsland verbinden: de ‘metropoolroute’ met de auto en de ‘groene route’ voor fietsers.
BR>
Onder het thema ‘Drie landen, één reisdoel’, is dat de start van een Europees project dat moet zorgen voor een nieuwe toekomst met meer toeristen, nieuwe jobs en cultuur. In totaal zal het zo’n 23 miljoen euro kosten.

Van het Duitse Düren, over Heerlen (Nederland) tot in Beringen delen ze één gemeenschappelijk ding: de ondergrond van steenkool die hier jarenlang ontgonnen is. Een echte metropool heeft dit gebied van 1,5 miljoen inwoners en 2.000 vierkante kilometer niet.

“Maar wel de combinatie van steden en natuur, één grote ‘groenmetropool’,” zegt professor Henri Bava van de universiteit van Karlsruhe, die het project uittekende.

"Twee routes die de ‘kernelementen’ van deze mijnstreek linkt. De groene route voor fietsers die vooral langs waterwegen loopt en de parken en natuurgebieden verbindt, van het Brückenkopf- park in Jülich (Duitsland) tot de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen. En de metropoolroute voor automobilisten die de bezienswaardigheden van de steden en gemeenten bindt,”

“Wij zitten in Groenmetropool met de ontwikkeling van de mijnsite van Beringen en de Vallei van de Zwarte Beek,” stelt schepen Anne Cuypers van Beringen. “We hebben allemaal dat gezamenlijk verleden: dat mogen we niet naast ons neerleggen maar moeten we ook als onze toekomst zien.”