“Groen! is benadeeld door onrechtvaardig kiessysteem”

Print
Vorig weekend hebben 1.074 Alkenaren bij de gemeenteraadsverkiezingen een stem voor Groen! uitgebracht.
BR>
“Bijna een op de zeven Alkenaren (13,5 %) vindt het belangrijk dat Groen! ook in de komende zes jaar een rol speelt in het bestuur van onze gemeente”, stelt Flor Ory vast.

Maar: “Door het onrechtvaardig kiessysteem verliest Groen! toch 2 zetels, bij maar een verlies van 5 % of 370 stemmen. Ter vergelijking: de CD&V verliest ook 214 kiezers of 4 % en moet géén zetel inleveren. Kristalhelder haalt niet het dubbel aantal stemmen van Groen!, maar toch drie keer zoveel zetels."

"Groen! komt welgeteld 34 stemmen tekort voor een derde zetel. De nieuwe partij Kristalhelder bracht veel beweging in de Alkense politiek en haalde een zeer goede uitslag”, evalueert Flor Ory.

“Maar in de eindafrekening komt geen grote vernieuwing van het gemeentebeleid. Integendeel:het afgestrafte beleid wordt gewoon voortgezet. De uittredende meerderheid van CD&V en sp.a gaat samen bijna 10 % achteruit (546 kiezers minder), maar de grootste verliezer,met 6,3 %,de VLD,depanneert."

"We zijn erg benieuwd of er nu een nieuw industrieterrein komt en vooral waar dat komt te liggen.Wij hebben sterk de indruk dat de postjes hebben doorgewogen in de vorming van een nieuwe coalitie.”