Levenslang verbod op houden huisdieren na verwaarlozing

Print
De strafrechter van Tongeren heeft vrijdag een koppel uit Lanaken wegens verregaande verwaarlozing en uithongering van hun drie Rottweilers en Mechelse herdershond een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd.
Voorts veroordeelde de rechter de 26-jarige vrouw uit Lanaken en haar 33-jarige Nederlandse vriend bij verstek tot een celstraf van drie maanden en een boete van 2.500 euro.

De feiten speelden zich af in Bree in de loop van januari en februari 2004. De twee hongerden de honden zodanig uit dat ze uiteindelijk de dood vonden. Een dierenarts die door de vzw Dierenbescherming Limburg aangesteld werd, constateerde dat de honden uit pure wanhoop zelfs plastiek hadden gegeten.

De rechter tilde vrijdag bijzonder zwaar aan het feit dat de Nederlander de Rottweilers van de dierenbescherming had gekregen en daarbij een verklaring had ondertekend dat hij de dieren goed zou verzorgen.

Volgens de rechter was een effectieve celstraf op zijn plaats omdat de beklaagden moeten beseffen dat het houden van dieren verantwoordelijkheidszin met zich meebrengt, waaraan zij op grote wijze zijn tekort geschoten. Aan Dierenbescherming Limburg moet het koppel nog een schadevergoeding van 250 euro betalen.