George Harrison krijgt messteken in de borst

De voormalige Beatle George Harrison herstelt in het ziekenhuis van een steekwonde die hij opliep toen hij en zijn Mexicaanse vrouw Olivia Arias woensdagnacht rond 3 uur een inbreker betrapten in hun woning in Henley-on-Thames. De politie heeft een 33-jarige man uit Liverpool gearresteerd die wordt verdacht van de aanval op Harrison. De ex-Beatle en zijn vrouw zouden de indringer in bedwang hebben gehouden tot de agenten arriveerden. Olivia Harrison werd licht gewond bij de schermutselingen.

Karel MOORS/ASSOCIATED PRESS

BR>

Harrison werd verschillende keren in de borst gestoken, zijn vrouw Olivia kreeg slagen op het hoofd. De 56-jarige ex-Beattle wordt momenteel verzorgd in het Royal Berkshire Hospital in Reading. Hij heeft een pijnlijke steekwonde opgelopen, maar verkeert niet in levensgevaar. Zijn toestand wordt omschreven als stabiel.

De ex-Beatle moest niet geopereerd worden en kan al rechtop in bed zitten en babbelen. Olivia werd verzorgd voor kleine verwondingen en waakt naast het bed van haar man. Mark Gritten, een woordvoerder van het ziekenhuis, zegt dat het koppel «zwaar geschokt is» en dat ze de doorstane emoties nu aan het verwerken zijn. Harrison moet noch minstens 48 uur in het ziekenhuis blijven.

De man die verdacht wordt van de inbraak en de aanval werd voor kleine verwondingen verzorgd in een ander ziekenhuis. Hij is later overgebracht naar een politiebureau in Oxford. De aangehouden man wordt verdacht van poging tot moord. Het is niet duidelijk wat de motieven van de dader zijn of hoe hij de villa van het echtpaar kon binnendringen.

Apple, het platenlabel van de Beatles, heeft meegedeeld dat Paul McCartney en Ringo Starr - de andere nog levende leden van de Fab Four - op de hoogte zijn gebracht van de aanval op Harrison. Ook Yoko Ono, de weduwe van de vermoorde Beatle John Lennon, werd ingelicht over het incident.

«Iedereen is zwaar onder de indruk maar opgelucht en dankbaar dat George en Olivia er goed van af zijn gekomen,» liet een woordvoerder van Apple weten.

Fort Knox

George en Olivia Harrison wonen al meer dan twintig jaar op het landgoed Friar Park, een voormalig nonnenklooster dicht bij het centrum van Henley. Het domein is afgezoomd met hoge muren en ligt in de buurt van het plaatselijke politiekantoor.

Een politieman houdt nu de wacht aan het landhuis. Twee teams van rechercheurs onderzoeken de plek van de misdaad.

«Dit is niet te geloven,» zei Harrisons buurman Wayne Page (34) op de BBC. «Ik kan niet geloven dat hij aangevallen is in zijn eigen woning. Ik dacht dat die beveiligd was zoals Fort Knox. Er zijn bewakers, er wordt gepatrouilleerd met honden en er hangen waarschuwingsborden op de muren van het landgoed.»

«Maar George is niet iemand die zichzelf opsluit achter muren. Hij gaat zelf naar het postkantoor en komt zelfs naar de pub. Hij gedraagt zich als een normale mens. Dit is verschrikkelijk,» aldus nog de buur.

De aanval op George Harrison komt bijna precies negentien jaar na de aanslag op John Lennon. Die werd voor zijn appartement in New York doodgeschoten door een geobsedeerde fan.

Harrison was gitarist bij de Beatles. Hij schreef het nummer 'While My Guitar Gently Weeps', maar meestal waren het Lennon en McCartney die de songs uit de mouw schudden. Zijn interesse voor Indische muziek en mystiek was wel te horen in de latere Beatle-nummers.

Na de split van de Fab Four kreeg Harrison succes als solo-artiest in de jaren zeventig. In de jaren negentig maakte hij een comeback met The Travelling Wilburys, een groep die hij had gevormd met Roy Orbison en Bob Dylan.