Britse handelaars zwaar dupe van beruchte 'bug'

Het is nog niet eens de jaar- en eeuwwisseling en toch is de roemruchte 'bug' al opgedoken, in Groot-Brittannië, waar geldautomaten 'flipten' en kredietkaarten geweigerd werden. Enkele tienduizenden handelaars voelen zich gedupeerd voor 3 miljoen pond, zo'n 186 miljoen frank. Ze gaan een proces inspannen tegen de bank die de automaten geïnstalleerd heeft. Wie zich in ons land van credit cards bedient, hoeft zich geen zorgen te maken, zegt een woordvoerder van Banksys: hier is dat euvel uitgesloten.

Lode RAMAEKERS

BR>

Ongeveer 20.000 Britse winkeliers liepen voor miljoenen op schade omdat de terminals die de betalingen moeten registreren, de kredietkaarten van de klanten - overwegend Visa en Mastercard - ten onrechte weigerden. Daardoor daalde hun omzet aanzienlijk.

Meteen na de miskleun op grote schaal kwam de uitleg: bij de registratie van een betaling wordt altijd vier dagen vooruit gekeken, om zeker te zijn dat de transactie geboekt wordt. Zo kwamen de toestellen al in het jaar 2000 terecht, dat niet als dusdanig herkend werd: de software 'dacht' dat de twee eindnullen van 2000 het jaar 1900 aangaven. Betaling geweigerd. Wie toch een aankoop wilde doen, kreeg af te rekenen met een lange wachttijd omdat telefonisch om bevestiging moest worden gevraagd of werd verwezen naar de manuele behandeling met een machientje dat nog met een carbonpapiertje werkt. Vooral de kleinhandel leed zware verliezen, de groothandel hanteert andere apparatuur. De winkeliers zijn vastbesloten de bank die de terminals in omloop bracht, voor de rechter te dagen. De automaten zijn geleverd door Racal Electronics en geplaatst door HSBC, één van de vier grote banken in Groot-Brittannië. Die konden geen uitleg verzinnen waarom de fatale weigering van de kaarten door de datumsprong niet voorzien en vermeden had kunnen worden.

Banksys

Een woordvoerder van Banksys legde gisteren uit waarom de vrees voor een soortgelijk voorval in ons land ongegrond is: «Op de eerste plaats geldt bij ons dat controle-mechanisme van die vier dagen niet. Op de tweede plaats gebeurt de controle van de vervaldatum van de kaart niet in de terminals maar door de centrale computer van het Banksys-systeem, waar niet enkel debet- maar ook kredietkaarten worden nagekeken. Die centrale computer is dermate uitgetest dat millennium-problemen niet meer kunnen opduiken.»

Negen van de tien credit cards die in ons land gebruikt worden (met name Visa en Eurocard), horen thuis onder de Bank Card Company en zitten in het netwerk van Banksys.