Massale belangstelling voor expo Zangeres Zonder Naam

Nog tot 21 mei 2000 loopt in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden de tentoonstelling 'Zangeres Zonder Naam'. De expositie is een ode aan de vorig jaar overleden Koningin van het Levenslied, zoals ze werd genoemd.

Cindy RAMAKERS

BR>Mary Beij - de echte naam van de Zangeres - begon haar carrière op vijftienjarige leeftijd bij het Leidsch Revue en Cabaret Gezelschap. Haar meest succesvolle jaar kwamen na 1972. Mary ontving toen maar liefst elf gouden platen, een Gouden Leeuw en de Gouden Harp ('75) voor haar hele oeuvre. In 1972 kwam ook haar eerste buitenlandse tournee door Canada, waar zij zeventien optredens verzorgde.

De Zangeres Zonder Naam heeft in haar hele leven meer dan 550 liedjes gezongen die meer dan 60 gouden en platina platen opleverde. Alles samen verkocht ze meer dan 16 miljoen platen.

In '84, '85 en '86 kreeg zij te kampen met gezondheidsproblemen. Die hielden haar echter niet tegen om in 1986 opnieuw op het podium te stappen. De Zangeres Zonder Naam maakte haar comeback in een uitverkocht Paradiso. Deze rocktent was tot de nok toe gevuld met punkers, studenten en discogangers. Na afloop kreeg ze een platina plaat in de vorm van een kroon met de eretitel 'Koningin van het Levenslied'.

Haar definitieve afscheid van het publiek kwam toch nog sneller dan verwacht en vond plaats op 26 en 27 november 1987 tijdens twee emotionele afscheidsconcerten.

In de Lakenhal wordt aan de hand van foto's, fanmateriaal en gouden platen Mary's carrière verteld. Uniek aan de tentoonstelling zijn de bewaard gebleven jurken waarin zij optrad. Bezoekers krijgen zo een glimp te zien van hoe de showfiguur werkelijk was. Directrice van het Stedelijk Museum De Lakenhal, Mevr. Jetteke Bolten, verwoordt het als volgt: «Het is uniek dat in Nederland een dergelijke expositie over een artiest wordt opgezet. De belangstelling is dan ook massaal. We hebben zelfs reacties gekregen uit Australië.»

Expositie 'Zangeres Zonder Naam', Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Weekdagen - behalve maandag - van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Meer info vind je ook op www.lakenhal.demon.nl