Internetgekte steekt de plas over

Het beursjaar 1999 zal op Wall Street de geschiedenis ingaan als dat van de internetaandelen. De top 10 van de sterkste presterende aandelen is exclusief voorbehouden aan bedrijven die van ver of van dichtbij iets met internet te maken hebben. De sterkste stijger was Internet Capital Group, een bedrijf dat investeert in de sector internet. De koers van ICG steeg met bijna 3.000%. Ook bij de beursintroducties waren de sterkste winsten voorbehouden voor aandelen van bedrijven uit de sfeer van internet.

Jos STERK

BR>

De internetgekte is vanuit Wall Street langzamerhand aan het overwaaien naar de rest van de wereld. Het Europese aanbod aan internetgerelateerde aandelen is nog relatief gering, maar de jongste weken presteerden aandelen als QXL.com of JellyWorks op de Londense beurs opvallend sterk. Volgens de meeste analisten wordt 2000 het jaar van de grote doorbraak van internet op het Europese vasteland.

De Amex Internet Index, één van de toonaangevende indexen in de Verenigde Staten, is dit jaar in waarde bijna verdrievoudigd. Wie rond nieuwjaar aandelen uit de sector kocht, kon gigantische winsten binnenhalen. De sterkste stijger was dus Internet Capital Group met een koersstijging van 2.967%. Op plaats nummer twee vinden we Commerce One, dat met een stijging van 2.186% profiteerde van de enorme belangstelling rond B2B (business-to-business e-commerce of de verkopen tussen bedrijven onderling). B2B deed het op de beurs veel beter dan de aandelen van bedrijven die zoals bijvoorbeeld Amazon.com aan de gewone consument verkopen. Nummer zes op de lijst met sterkst gestegen aandelen was overigens PurchasePro.com (plus 1.553%), dat eveneens actief is in de handel van bedrijven via internet.

Linux

Een andere sector die dit beursjaar op Wall Street in de smaak viel, was Linux. Dit gratis besturingssysteem voor computers dreigt een belangrijke concurrent te worden voor het Windows besturingssysteem van Microsoft. Dit jaar kwamen verschillende bedrijven naar de beurs die opleidingen rond Linux verzorgen of op Linux gebaseerde producten aanbieden. De derde plaats op de top 10 van sterkste stijgers was dan ook weggelegd voor Red Hat, met een stijging van 1.735%.

Bij de nieuwkomers op de beurs was het ook een bedrijf uit de Linux-sfeer dat de show stal. De koers van VA Linux steeg op 9 december op de eerste dag van de notering met 698%. Geen enkel ander bedrijf deed het als neofiet op de beurs ooit beter. Andere sterke prestaties waren weggelegd voor de aandelen van bedrijven die mee het internet helpen uitbouwen. Foundry Networks, Cobalt Networks, Akamai Technologies en Sycamore Networks lieten op de eerste beursdag stuk voor stuk stijgingen met 400% of meer optekenen.