Technologie bepaalt beursprestatie

De wereldbeurzen hebben in 1999 zeer ongelijkmatig gepresteerd. Bepaalde indexen maakten een geweldige sprong voorwaarts, terwijl anderen eerder ondermaats presteerden. Jammer genoeg voor de Belgische beleggers hoorde de Brusselse beurs in laatstgenoemde categorie thuis. Op jaarbasis leed de Bel 20 zelfs een licht verlies (5%). Het verschil tussen winst en verlies werd dit jaar door slechts één factor uitgemaakt: het al dan niet aanwezig zijn van (veel) technologie-aandelen op de beurs in kwestie.

Jos STERK

BR>

Nasdaq Composite boven alles

Zelfs de Amerikaanse beurzen draaiden in 1999 op verschillende snelheden. Bekeken over een periode van 12 maanden realiseerde de Dow Jones op 30 december een winst van 25%. Zeker niet slecht, maar toch klein bier in vergelijking met wat de Nasdaq Composite Index te zien gaf. Die beursindex realiseerde tot en met woensdag een stijging van 85%. Ongetwijfeld is het overbodig om te vertellen dat de elektronische schermenbeurs Nasdaq goed voorzien is van aandelen uit de technologiesfeer.

De Standard & Poor's 500 bleef met een stijging van iets minder dan 20% achter op de Dow Jones. Bij de 500 aandelen die deze index omvat is het belang van de technologie eerder gering.

Schaamrood in Brussel

De Europese beurzen stonden dit jaar in het teken van de overstap naar de euro. De komst van de eenheidsmunt deed de beleggers uitwijken naar de grote Europese zwaargewichten, de

blue chips

zoals ze wel eens worden genoemd. Die accentverschuiving ging voor een stuk ten koste van de lokale beurzen. Het beursjaar 1999 werd verder gekenmerkt door de vlucht naar aandelen uit de sectoren technologie en telecom. Daarnaast kwamen de eerste internetbedrijven naar de Europese beurzen, een trend die in 2000 ongetwijfeld een verlengstuk zal krijgen.

De beste Europese beurs in 1999 was Helsinki, waar de HEX Index een stijging met 165% realiseerde. Die spectaculaire sprong was vooral op rekening van één enkel aandeel te brengen. Gemeten naar beurskapitalisatie werd Nokia in 1999 niet voor niets het grootste Europese bedrijf.

Frankfurt

Op nog enkele andere beurzen uit de eurozone was het dit jaar goed toeven. Dankzij een reeks van grote overnames en fusies realiseerde de CAC 40 in Parijs een stijging met een kleine 50%. Frankfurt kwam met plus 39% dicht in de buurt. De Duitsers hebben eindelijk een aandelencultuur ontwikkeld en stortten zich vol overgave op, hoe kan het ook anders, aandelen uit de technologie- en telecomsectoren. In de staart van het jaar gingen ook de bankaandelen sterk stijgen, omwille van de aankondiging van een fiscale hervorming. De Duitse regering besliste dat meerwaarden gerealiseerd op binnenlandse participaties voortaan niet meer belastbaar zijn.

Teleurstellend

Met stijgingen van iets meer dan 20% was 1999 een redelijk beursjaar voor de beurzen van Milaan, Madrid en Amsterdam. Op beide beurzen waren het vooral de telecomaandelen die de show stalen. Wenen en Lissabon zongen al een toontje lager. Met stijgingen van iets meer dan 7% leverden de Oostenrijkse en de Portugese beurs niet dadelijk een hartverwarmende prestatie.

Voor Dublin was het beursjaar 1999 een maat voor niets. De Ierse index stond op 31 december 1998 op iets minder dan 5.000 punten. Twaalf maanden later werd op ongeveer hetzelfde niveau afgesloten.

Het zwakke broertje van de beurzen uit de eurozone was echter de Brusselse beurs. Ondanks toch nog een sterke stijging op de laatste beursdag van 1999 sloot de Bel 20 het jaar af op 3.340,43 punten, 5% onder het slot van vorig jaar. Het is voor het eerst sinds '94 dat de Bel 20 het jaar lager afsluit. In dollartermen verloor de BEL 20-index dit jaar 18%, waardoor hij meteen de op één na slechtste prestatie ter wereld levert.

Op de beurzen die geen deel uitmaken van de eurozone viel niet zo heel veel te beleven. Londen realiseerde een stijging met ongeveer 18% en behoorde daarmee tot de middenmoot. De beurs van Zürich steeg op jaarbasis met ongeveer 4%. Het grote gewicht aan aandelen uit de farma en de financiële sector remde de Zwitserse beurs duidelijk af. Beide sectoren presteerden dit jaar ondermaats.

Uitschieter Istanboel

De groeimarkten hebben de kommer en kwel van 1998 achter zich gelaten en vonden in 1999 een tweede adem. De opmerkelijkste stijging was weggelegd voor de beurs van Istanboel, waar de index dit jaar met ongeveer 500% steeg. Griekenland mag in een niet zo verre toekomst gaan deel uitmaken van de Europese Muntunie. De Atheense beurs zag daardoor de kans schoon om een winst van iets minder dan 100% te pakken.

Van het feit dat de beurs van Moskou dit jaar met meer dan 150% steeg, zal de Belgische belegger waarschijnlijk niet wakker liggen. Praag realiseerde een winst van iets minder dan 25%, terwijl Warschau ruim 40% hoger eindigde. Dat op de beurzen in het vroegere Oostblok toch niet alles koek en ei was, toont de slechts beperkte stijging (plus 2%) van de Oost-Europese beursindex aan.

Op de Aziatische beurzen was Hong Kong de blikvanger. Daar realiseerde de Hang Seng-index een stijging van om en bij de 70%. Voor de Japanse beurs was 1999 het jaar van de wederopstanding, met een winst van een kleine 40% voor de Nikkei-index. Op de Japanse beurs deden de aandelen die iets met technologie te maken hebben het echter veel beter. Softbank werd gemeten naar beurskapitalisatie één van de grootste vijf Japanse bedrijven, maar ook Sony gaf een spectaculaire stijging te zien.

Op de beurzen van Bangkok en Kuala Lumpur bleef het sentiment wat aarzelend. Ondanks de verbeterde economische vooruitzichten en het wegebben van de vrees voor een crisis, bleef de vooruitgang op beide beurzen beperkt tot tussen de 30 en de 40%.

In Zuid-Amerika werd de show gestolen door de beurs van Sao Paolo, waar de index een sprong van meer dan 140% maakte. De Mexicaanse beurs liet zich evenmin pramen en ging bijna 80% hoger. Argentinië zat echter geprangd tussen hoop en vrees. Ondanks de sterke prestaties van de beurs in buurland Brazilië sloot de toonaangevende Argentijnse beursindex het jaar slechts een kwart hoger af.