Vereniging van Banken over cash geld bij nieuwjaar

HASSELT

L.R.

BR>De overgang naar 2000 wordt een extra-lang weekend van vier dagen voor de bankmensen, van vrijdag tot en met maandag. Pas dinsdagochtend de vierde januari gaan ze weer open. Ontstaat er nu een stormloop op de bankautomaten? Vallen die droog omdat heel wat mensen méér vertrouwen op 'cash geld' dan op de voorraad die er in de automaten zit? De banksector is er nogal gerust in: geen problemen verwacht. En dat belooft zo te blijven, onder één voorwaarde: dat iedereen zich 'normaal' blijft gedragen.

Banksys mag dan al instaan voor het beheer van de geldautomaten, het

voederen

, het bijvullen met biljetten is de taak van de banken, die daarvoor allemaal een eigen strategie op nahouden. Eensgezind doen ze daar ook super-discreet over, om niemand met snode voornemens op ideeën te brengen. Maar ze zijn voorbereid op het weekeinde van de eeuwwisseling, zo wordt gehoord. Met andere woorden: genoeg baar geld is in voorraad als de mensen niet al te gek beginnen doen.

- Zijn er dan geen mensen aan het 'geld hamsteren' gegaan, de jongste dagen?

Woordvoerster Ilse Van Rompaey van de Belgische Vereniging van Banken: «Neen, Wij hebben permanent - en zeer recentelijk nog - contact gehad met de banken en volgens de inlichtingen die wij binnenkrijgen is er de jongste dagen en uren niet méér baar geld afgehaald dan in de vroegere, vergelijkbare decembermaanden. Géén opmerkelijke toename.»

- Maar dit wordt wel een bijzonder lang weekend.

«Er zijn wel al meer weekends van vier dagen geweest. Het weekend van Onze-Lieve Heer-Hemelvaart bijvoorbeeld duurde ook zo lang. De banken hebben ervaring met identieke periodes en kennen de gemiddelde vraag die dan optreedt. Vanuit die ervaring zijn de nodige maatregelen getroffen.»

- Maar dit is geen 'gemiddeld' weekend. We stappen over naar een volgende eeuw en heel wat mensen kunnen denken aan de 'millenniumbug' die flink wat in de war kan sturen.

«Wij hopen dat de dubbele boodschap naar de bevolking - vanuit de federale overheid én vanuit de banksector - goed is overgekomen: het is praktisch uitgesloten dat er elektronisch iets fout zal gaan en de mensen hebben er alle belang bij dat ze geen buitensporige dingen gaan doen dit weekend. Ook al uit veiligheidsoverwegingen: we gaan toch niet terug naar de tijd dat geld in een sok of onder de matras werd bewaard, zeker! En rondlopen met een hoop geld op zak is ook vragen om moeilijkheden.»