Poppen 'Spitting Image' worden geveild

LONDEN -

RdC

BR>De poppen van het satirische programma 'Spitting Image' worden geveild. In totaal gaat het om 800 figuurtjes die door de Londense Whitechapel Gallery onder de hamer worden gebracht in samenwerking met veilinghuis Sotheby's. Op die manier hoopt Roger Law, een van de twee makers van de beruchte poppenshow, zijn inkomen op te krikken.

Samen met zakenpartner Peter Fluck creëerde Law een van de meest spraakmakende satirische beelden van de jaren tachtig met karikaturen als de spuwende Roy Hattersley, de sigarenrokende Margaret Thatcher en een flink gestoorde koninklijke familie.

De kunstgalerij hoopt dat geen enkele politicus lijdzaam zal toekijken als zijn/haar eigen pop onverkocht dreigt te blijven en rekent erop dat de betrokkenen daarom op z'n minst zelf een bod zullen doen. Michael Heseltine zou hebben beweerd dat het kabinet van Thatcher naar waarheid werd afgeschilderd als 'groenten'. De liberale leider Sir David Steel heeft zelfs ooit beweerd dat het programma zijn carrière heeft geschaad. Een van de wreedste karikaturen was dat van Tory-voorzitter Kenneth Baker, die als een hoogst vervelende kerel werd opgevoerd. Hij heeft er geen zin in een bod te doen op z'n alter ego.

De serie werd in 1995 door ITV stopgezet en een jaar later sloot Roger Law zijn productiestudio. Hij trok naar Australië en is nu kunststudent aan de National Art School in Sydney, waar hij naar eigen zeggen wat bijkomende fondsen kan gebruiken.