Zelfs thuisblijvers ontsnappen niet aan millenniumgekte op televisie

Het millennium mag dan officieel wel nog een jaartje op zich laten wachten, nooit was de hype rond de jaarwisseling groter dan nu. U hebt er nu al genoeg van? U wil gewoon genieten van een gezellig avondje televisie, slurpend van een bescheiden glaasje schuimwijn? Misschien kunnen onderstaande tips u helpen.

Sam VALKENBORGH

BR>

Show, muziek en humor

Wie millennium zegt, zegt vuurwerk. Ook op de televisie, waar de Vlaamse zenders op oudejaarsavond hun grote kanonnen van stal halen, zal het knetteren.

TV1

gokt naast actuele millenniumflashes (zie kader) op de eeuwige charme van Bart Peeters met zijn talentenjacht 'De grote prijs millennium' (20.35 uur). Felice, feestvarken bij uitstek, heeft voor de gelegenheid zijn karaoke-show 'Het swingpaleis' in een eindejaarskleedje gestoken. (22.50 uur, zie kader).

Op

VTM

neemt Marlène de Wouters samen met Walter Grootaers, Jacques Vermeire en Gerty Christoffels met een knipoog afscheid van 1999 in 'Strikt vertrouwelijk special 2000' (20.20 uur, zie kader). Daarna neemt Ingeborg de micro over in 'Het gevoel van 1998'. Gastheer Walter Capiau ontvangt omstreeks 23.00 uur vijf notire moppentappers in 'HT&D'. En het aftellen zelf? Dat doet de commerciële zender vanop het Paleizenplein in Brussel, waar in aanwezigheid van kroonprins Filip en prinses Mathilde een spectaculaire klank- en lichtshow, en een spetterend vuurwerk op het programma staan. Zij die na middernacht nog klaarwakker zijn en behoefte hebben aan een portie muziek en humor, kunnen terecht bij 'Non Stop Dancing' (VTM, tot 06.30 uur), 'Hitkracht' (TV1, tot 08.00 uur) of 'Het Narrenschip', alias een compilatie uit 'Alles kan beter', 'Het peulengaleis' en 'Geert Hoste redt het land' (Canvas, tot 08.15 uur).

Kater

Wie millennium zegt, kan dat woord de volgende dag alleen nog mompelen wegens een ongelofelijke kater. Heel wat fuifbeesten zullen de rest van de dag noodgedwongen in hun zetel moeten doorbrengen. Maar geen nood, Birgit Van Mol zal op

VTM

om 18.05 uur de eeuw afronden met de finale-uitzending van haar quiz 'De laatste ronde'. Els De Schepper pakt op 1 januari uit met het gloednieuwe programma 'De Plaatgast' (21.35 uur, zie kader). Centrale gast voor de eerste aflevering, waarin zeven platen met een persoonlijke waarde worden toegelicht, is Ingeborg. Op

TV1

wordt Geert Hoste traditiegetrouw aan het woord gelaten. In 'Geert Hoste sterk', zijn eindejaarsconference die opgenomen werd in de Antwerpse Arenberg, maakt hij een humoristische analyse van de actualiteiten van het voorbije jaar.

VT4

maakt er zaterdag een filmavondje van, met 'D3 - The Mighty Ducks' (19.30 uur), 'Universal Soldier', 'Smooth Operator' en 'The Jerky Boys'.

Ontspannen day after

Zondag geeft Eddy Wally Pascale Naessens een zingende rondleiding in zijn thuisbasis in het nieuwe VTM-programma 'Huis en thuis' (17.25 uur), en gaat

TV1

eindelijk 'Op stap met dinosauriërs', een aangekochte reeks waarin de BBC met revolutionaire technieken de wereld van de dinosaurussen in beeld brengt. (19.55 uur, zie kader).

Eveneens op zondag en ongetwijfeld dé topper van het weekend: 'De XII werken van Vanoudenhoven' (20.25u). Of het laatste werk van Rob de elf voorgaande - soms straffe, soms overroepen - werken (zie kader) kan evenaren, kunnen we jullie helaas niet beloven. De medewerkers van het productiehuis Woestijnvis hebben immers spreekverbod gekregen. Feit is wel dat we zondagavond eindelijk te weten komen wie de sleutels van het 'XII Werken'-huis in Nieuwpoort in zijn brievenbus mag verwachten.

Al swingend aftellen

U zal er niets van merken op televisie, maar in feite heeft Felice al drie weken geleden met zijn panels afgeteld naar het jaar 2000. Toen werd immers de laatste en uiterst feestelijke uitzending ingeblikt, die op oudjaarsavond op jullie wordt losgelaten. Speciaal voor de gelegenheid bestaan de panels in 'Het Swingpaleis' niet uit vijf, maar uit zeven leden. Kortom: Zohra, Kim Kay, Isabelle A, Dagmar Liekens, Joyce De Troch, Kelly Pfaff en voorzitster Phaedra Hoste moeten het voor de laatste keer opnemen tegen

adonis

X-Session Gene, Raf Van Brussel, stoere beer Sergio, Luc Steeno, Ben Van Ostade, Sam Gooris en Mike Verstraeten. Muzikale gasten The Tramps, Peter Koelewijn en Plastic Bertrand zorgen voor enige chaos in de studio.

'Het Swingpaleis', vrijdag, TV1, 22.50 uur

Millenniumflashes

BRUSSEL -

De VRT zendt in de loop van de oudejaarsdag, maar ook 's avonds, verschillende Millenniumflashes uit. «We laten zien hoe er overal in de wereld nieuwjaar wordt gevierd,» zegt coördinator Wim Willems. «We hebben eigen reportages vanuit Moskou en vanop Antarctica. Daarnaast volgen we op de voet wat er gebeurt met de millenniumbug. In het crisiscentrum dat door de regering is opgezet, is er ook een meldkamer voor internationale problemen op dat gebied en daar houden we bij wat binnenkomt. We brengen in ieder geval ook reportages vanuit Zaventem en uit een ziekenhuis. Mocht de millenniumbug hard toeslaan, dan komen er in de loop van de nacht eventueel extra uitzendingen.

Millenniumflashes, de hele oudejaarsdag en -avond door op TV1

VTM strikt vertrouwelijk

Marlène De Wouters neemt samen met Walter Grootaers, Jacques Vermeire en Gerty christoffels op lichtvoetige wijze en met een knipoog afscheid van 1999. De

drie wijzen

worden geconfronteerd met en getest op hun kennis van de leukste, grappigste en mooiste televisiemomenten van het afgelopen jaar. Tijdens deze oudejaarsspecial reikt de presentatrice ook een 'VT-Emmer'-award uit aan de Vlamingen die zich in 1999 op uitzonderlijke wijze onderscheiden hebben. Special guests bij Marlène zijn o.m. Jean-Luc Dehaene, Dirk Abrams, Helmut Lotti, Herbert Bruynseels, Mark Demesmaeker, Luk Alloo, Joyce De Troch, Willy Sommers, de Drie Streepjes en Tanja Dexters. Maar opgelet, vertel het niet verder. Dit is strikt vertrouwelijke informatie.

'Strikt vertrouwelijk', VTM, vrijdag, 20.20 uur

De Plaatgast

Els De Schepper zet het nieuwe millennium met

schwung

in. Vanaf 1 januari zorgt zij met haar muzikale talkshow 'De plaatgast' dertien zaterdagen lang voor ambiance op VTM. Wekelijks mag een centrale gast, voor de eerste uitzending is dat Ingeborg, zeven platen die een persoonlijke waarde of betekenis hebben uitkiezen: m.a.w. de intro-plaat, de oer-plaat, de oei-plaat, de ooh-plaat, de bweurk-plaat, de doe-plaat, de taak-plaat en de dans-plaat. Uit deze muzikale voorkeuren borrelt een leuk gesprek en leren de kijker de BV in kwestie beter en vaak ook anders kennen. De muzikale gasten in de première van 'De plaatgast' zijn Bobby Farrel, Opium, Kommil Foo en Raf Van Brussel.

'De plaatgast', zaterdag 1 januari, VTM, 21.35 uur

Eerst dino's, dan Rob

BRUSSEL -

In de oorspronkelijke BBC-versie van 'Walking with Dinosaurs' werd de commentaar gesproken door acteur/regisseur Kenneth Branagh. De VRT huurde acteur Vic De Wachter in om de Nederlandse commentaar bij de unieke beelden in te lezen. Hij zal het niet makkelijk hebben gehad met namen als Coelophysis, Placerias, Cynodont, Postosuchus en Peitonosaurus, om maar enkele dino-exemplaren te noemen die in de eerste aflevering van de serie de revue zullen passeren.

Computeranimatoren haalden bij deze serie hun hartje op met de verwekking van een dertigtal verschillende soorten dino's. Voor de close-ups werden modeldino's van klei en glasvezel gemaakt. Het resultaat is verbluffend. Een ideale opwarming voor het laatste werk van Vanoudenhoven.

'Op stap met Dinosauriërs', zondag 2 januari, TV1, 19.55u.

De XI werken van Rob

Rob Vanoudenhoven neemt op zondag 2 januari afscheid van het kijkcijferkanon van TV1. Maar voor het zover is, willen wij de reeds voltooide elf werken van Vanoudenhoven nog even op een zij zetten:

1.Branco Strupar: doe iets als eerste Belg; tegenprestatie Strupar: leer de Brabaçonne

2.Patrick De Wael: word een bekende Waal; De Wael: beklim muur van Hoei

3.Jo met de Banjo: bouw een huis; Jo: doe de squaredans

4.Margriet: vervang een onvervangbaar persoon; Margriet: naaktmodel zijn

5.Bert Anciaux: doe mij huilen, ontroer me; Rob Vanoudenhoven: vendelzwaaien

6.Sabine Hagedoren: ervaar de vier elementen; Sabine: moddercatch

7.Guy Mortier: verkoop meer tijdschriften dan Humo; Guy: presenteer Donna's Hitlijn

8.Luc Van Lierde: 12-stedentocht; Luc: leg parcours af als Iron Man

9.Luk Alloo: blijf 72 uur wakker; Luk: draag 72 uur een rode neus

10.Mieke Vogels: leef 1 dag als blinde, dove en rolstoelpatiënt; Mieke: draag mantelpak

11.Sergio: kom op tijd naar huis; tegenprestatie Sergio: ijsbeerzwemmen in Noordzee

'XII werken', zondag 2 januari, TV1, 20.25 uur