Nieuwjaar de wereld rond

LONDEN -

RdC

BR>De BBC zal bij de jaarwende, samen met 60 andere stations, gedurende ruim 28 uur een live-programma uitzenden, '2000 Today', om het nieuwe millennium in te luiden. De marathon begint vrijdag om 10.15 uur uur onze tijd en eindigt pas op 1 januari om 14.30 uur onze tijd. De NOS neemt deze marathon grotendeels over maar heeft ook eigen reportages over evenementen in Nederland. Ondanks het feit dat Sir Cliff's hit 'Millennium Prayer' lange tijd geboycot werd, behoort Cliff Richard tot vele de sterren van het programma. Er zijn o.m. ook optredens gepland van Jean-Michel Jarre bij de pyramides in Egypte, popzangeres Bjork in IJsland en de rockers Manic Street Preachers in het Millennium Stadium van Cardiff.

John Simpson is naar het eiland Kiribati getrokken, waar het om 11 uur onze tijd al 1 januari zal zijn. Ook het Opera House in Sydney, de Millennium Dome in Londen en Times Square in New York (met Dame Edna) behoren tot de locaties.

Jamie Theakston presenteert het Millennium Countdown concert vanuit Greenwich met muziek van Eurythmics, Simply Red en Bryan Ferry.

Er wordt geschakeld naar de Zuidpool en naar de ruimte, waar astronauten van de NASA hun indrukken zullen geven aan boord van hun ruimteveer. Als hymne koos de BBC Bob Marley's hit 'One Love', die gespeeld wordt door Bobs zoon Ziggy, the Gipsy Kings en een jongenskoor uit Harlem.

De NOS neemt het grootste deel van deze uitzending over maar brengt ook heel wat reportages van evenementen in Nederland.

'Hallo 2000', Ned. 2, vanaf vrijdag 11.15 uur tot zaterdag 11.15 uur; '2000 Today', BBC1, vanaf vrijdag 7 uur tot zaterdag 14.30 uur