Belgisch Pharos-project stap dichter bij succes

ALEXANDRIE - De grootse droom van twee Belgische ingenieurs maakt kans om binnenkort gerealiseerd te worden. Hun 'Heliopharos-project' wil het zevende wereldwonder, de opzienbarende vuurtoren van Alexandrië, opnieuw gestalte geven op de oorspronkelijke plek in de baai, op een drijvend eiland. Ruim duizend jaar leidde het licht van dat bouwwerk zeelui de haven binnen.

BR>

De hele constructie kan van vijfhonderd miljoen tot enkele miljarden kosten maar verschillende hoge instanties en privé-sponsors zijn het opzet genegen. Er wordt gemikt op het jaar 2003 voor het voltooien van de werken. In de zomer van 2000 is in Alexandrië een tentoonstelling gepland om het project te promoten.

Onderwaterpark

De Belgische ingenieurs Bernard Delville en Paul Gonze spelen al jaren met de gedachte de wereldberoemde vuurtoren te herbouwen in de haven van Alexandrië: een nieuwe constructie van 105 meter hoog die een licht uitstraalt dat vijftig kilometer in alle richtingen te zien is. Delville en Gonze zijn scheep gegaan met de Egyptische professor Hussein Rizk, een expert in zonne-energie. Precies twee jaar geleden gaf de Egyptische overheid 'groen licht' voor de extravagante bouwplannen van Sola-E, een Belgisch-Egyptische maatschappij met Rizk als directeur. De firma mocht in de baai van Alexandrië een gebouw oprichten van vier verdiepingen hoog met daar bovenop een lichtinstallatie. De constructie zou rusten op een eiland in de vorm van een vijfpuntige ster van tachtig meter diameter en een oppervlakte van 1.800 vierkante meter, met een doorzichtige bodem, zodat de bezoekers (met 500 tegelijk) een blik kunnen werpen op de archeologische restanten op de zeebodem, zoals de ruïnes van het paleis van Cleopatra. Dankzij de magie van het internet zou er in het atrium van het complex ook een virtueel museum tot stand kunnen komen met afbeeldingen van Egyptische oudheidkundige schatten die nu elders in de wereld te bezichtigen zijn. Een archeologisch onderwaterpark, bij wijze van spreken.

Onzinkbaar

Volgens de avontuurlijke en geestelijke 'vaders' van het idee staan zowel de gouverneur van Alexandrië als de Egyptische cultuurminister geestdriftig achter het project. De Europese Unie en de Unesco leggen eenzelfde enthousiasme aan de dag. Privé-sponsors zouden graag bereid zijn de NV Heliopharos, die zelf beschikt over een startkapitaal van ongeveer vijftien miljoen, te ondersteunen. Industriële groepen van bij ons als Glaverbel, Besix en Bekaert betoonden ook al interesse. Twee Vlaamse universiteiten, de K.U.Leuven en Gent (maritieme technologie) bogen zich over de technische haalbaarheid van het ambitieuze plan. Volgens Gentse wetenschappers kan het eiland zo geconstrueerd worden dat het

onzinkbaar

wordt, zelfs na een eventuele aanvaring. Het bedrijf Bekaert maakt zich sterk dat het materialen kan leveren voor de constructie (roestvrij staal en glasvezel) die nooit moeten herschilderd worden en onschadelijk zijn voor het onderwatermilieu. Dat valt erg in de smaak bij het Egyptische departement voor oudheidkunde, dat erover waakt dat de baai van Alexandrië niet vervuild wordt.

Aangeboden door onze partners