Jaar 2000 doet er heel etmaal over om de wereld rond te reizen

HASSELT - Morgenavond klokslag middernacht arriveert 2000 in België. Dat nieuwe millennium begint niet overal ter wereld op hetzelfde moment. Op dit kaartje kan u de geleidelijke intrede van het nieuwe jaar planeetgewijs volgen.

BR>

Sinds 1912 is de wereld ingedeeld in 24 tijdzones, die van noord naar zuid lopen. De internationale datumgrens markeert de plek waar elke nieuwe dag begint (om middernacht), en vandaar zal 1 januari 2000 elk uur een tijdzone naar het westen opschuiven. Basis van het hele systeem is de Greenwich-tijd (GMT). België is GMT+1 en Auckland in Nieuw-Zeeland, dat in de allereerste tijdzone ten westen van de datumgrens ligt, heeft GMT+11. In principe is elke tijdzone 1.666 kilometer breed, want dat is ongeveer 1/24ste van de omtrek van de aarde. Maar in de praktijk is er weinig te merken van die (in theorie) gelijkmatig lopende stroken.

Zomertijd

Praktische en politieke grenzen leveren een grillig verloop van de tijdzones op. Zo geldt in China, om centraliserende redenen, één en dezelfde tijd (GMT+8). Daardoor is er met buurland Pakistan (GMT+5) een verschil van maar liefst 3 uren. Ook gebeurt het dat tijdzones om bepaalde redenen versmallen en zelfs verdwijnen, zodat aangrenzende tijdzones plots twee uur schelen.

Die grillige grenzen worden nog eens gecompliceerd door het feit dat sommige landen niet hele, maar halve uren schelen met hun buurlanden. Zo hanteert Iran GMT+3.5 terwijl buurlanden Afghanistan en Pakistan elk een nog andere tijd hanteren (GMT+4.5, resp. GMT+5). En zelfs binnen landen worden er halve uurtjes gesmokkeld: in West-Australië is het GMT+8, Zuid-Australië hanteert GMT+8.5 en alle westelijkere staten hebben GMT+9. Komt dáárbij nog eens dat vele landen elk jaar overschakelen tussen zomer- en wintertijd. U begrijpt: dit kaartje is geen luxe. Bent u een wereldreiziger (niet per kameel, maar per vliegtuig) dan heeft u er best altijd een bij de hand.

Terug naar het millennium: GMT+11 is de eerste tijdzone om het jaar 2000 in te gaan. Hier is het dan pas 13.00 uur. De laatste tijdzone ligt pal naast GMT+11, maar hanteert

GMT-11

. Hier is het dan al 10.00 uur van 1 januari 2000. In totaal doet nieuwjaar er een heel etmaal over om de wereld rond te reizen. Voor wie de wereld tegen 1.666 kilometer per uur zou rondvliegen, is het morgen 24 keer middernacht.