Jo Planckaert voor het eerst op de fiets

WIELRENNEN

BR>Jo Planckaert werkte eerder deze week, in het gezelschap van de Cofidis-maats én Frank Vandenbroucke, zijn eerste 130 km op de fiets af. «Ik heb voor een radicaal veranderde aanloop gekozen», aldus de Oost-Vlaming. «Roger De Vlaeminck begeleidt me nu al een tijdje, en Roger kiest voor lopen om aan de conditie-opbouw te werken. Blijkbaar werpt dat zijn vruchten af, want ik kon de maats - jongens met zoveel meer competitiekilometers in de benen - meteen probleemloos volgen. Hoe dat straks, in competitieverband, zal uitpakken weet ik nog niet. Of ik win Parijs-Roubaix, of de marathon van New York. Daar ben ik nog niet uit (

lacht

).»

Geen Tom Steels in het Sportpaleis

Tom Steels, winnaar van de twee vorige edities van het

Omnium der Snelste Pedalen

dat in het Antwerpse Sportpaleis werd georganiseerd ter gelegenheid van de Zestiendaagse, moet verstek geven voor de derde editie. De organisatoren wilden Steels aan Wilfried Peeters koppelen, maar Patrick Lefevere eist het tweetal op voor een stage van het team.

Palmans aast op Bart Wellens

Palmans ziet Berden per 1 januari naar Vlaanderen 2002 vertrekken. Voor de vacante derde

veldrijdersplaats

- wereldkampioen De Clercq en Belgisch kampioen Janssens liggen voor volgend jaar al onder contract - komt beloftenwereldkampioen Wellens in aanmerking. Ploegleider Planckaert zat eerder deze week aan tafel met de Kempenaar en kreeg diens financiële eisen te horen. In de loop van volgende week wordt een tegenvoorstel geformuleerd.

Ploeg Palmans naar Jerez

De ploeg Palmans onder leiding van Walter Planckaert vertrekt op 10 januari met acht renners, zijnde Gert Vanderaerden, Nico Eeckhout, Wim Feys, Nico Vermeersch, Karl Pauwels, Stijn De Peuter, Jurgen Van De Walle en Gianni David voor een tiendaagse trainingsstage naar Jerez de la Frontera. Nadien volgt de persvoorstelling, en op 12 februari reist het gezelschap opnieuw naar het zuiden om er aan de Ronde van Andalusië (13 tot 17/2), en nadien aan de Ronde van Murcia (1 tot 5 maart) deel te nemen.

BOKSEN

Dochter Muhammad Ali gaat boksen in China

Laili Ali, de dochter van bokslegende Muhammed Ali, maakt op 22 april haar debuut in China met een bokspartij tegen mogelijk de dochter van bokser Joe Frazier. Dat hebben de organisatoren woendag gemeld.

«Er zijn drie mogelijke tegenstanders waaronder Jackie Frazier Lyde, de dochter van Joe Frazier,» zei Niu Lixing, de voorzitter van sponsor Great Wall International Sports Media Company.

Bij de mogelijk andere tegenstandsters behoren de gewezen Chinese judokampioene Zhang Ying en een Amerikaanse ex-mannequin wiens identiteit niet bekend werd gemaakt.

De naam van de tegenstandster en de plaats van het gebeuren wordt volgende week bekendgemaakt, aldus Niu. Voor de plaats twjfelen de organisatoren tussen Peking en de provincie Guangdong.

ATLETIEK

Wegwedstrijd Funchal

De Portugees Rui Silva, Europees kampioen over 1500 m, heeft dinsdagavond de 41e editie van de internationale wegwedstrijd van Funchal gewonnen. Aan het einde van 6,5 km was hij een seconde sneller dan de Keniaan John Korir, zondag de beste in de corrida van Porto. Bij de vrouwen boekte de Ethiopische Genet Gebregiorgios een nieuw succes. De winnares van Porto versloeg in de sprint de Portugese Fernanda Ribeiro, olympisch en wereldkampioene over 10.000 meter.

Mannen:

1. Rui Silva (Por) de 6,5 km in 17:46.; 2. John Korir (Ken) 17:47.; 3. Mark Bett (Ken) 17:55.; 4. Robert Mudogo (Ken) 18:03.; 5. Davi Kimei (Ken) 18:16.

Vrouwen:

1. Genet Gebregiorgios (Eth) de 6,5 km in 20:37.; 2. Fernanda Ribeiro (Por) z.t.; 3. Constantina Dita (Roe) 21:00.; 4. Elizabeth Chemweno (Ken) 21:20.; 5. Alina Ivanova (Rus) 21:22.