Oudejaar overslaan kan door stuntje met schip

LONDEN - «Ik heb nooit gehoord dat dit eerder is gebeurd, en waarschijnlijk gebeurt dit pas opnieuw bij de millenniumwisseling naar 2000.»

BR>Dat zei kapitein John Phillips bij het begin van het jaar 1900. Eind 1899 was hij er, dankzij een navigatie-stuntje, in geslaagd om met zijn schip de Warrimoo oudejaarsdag gewoon over te slaan. En dat kwam zo. Op de avond van 30 december '99 voer de Warrimoo in de Stille Oceaan, vlakbij de datumgrens en de evenaar. Om precies te zijn: 0 graden 30 minuten noorderbreedte, 179 graden 30 minuten westerlengte, zoals zijn stuurman hem kwam melden. Phillips riep zijn officieren aan dek, liet de positie bevestigen en zette koers naar het snijpunt van de evenaar (0 graden noorderbreedte) en de datumgrens (180 graden westerlengte). Om middernacht bevond de Warrimoo zich exact op dat snijpunt.

En dat had vreemde gevolgen. Door met klokslag middernacht de datumgrens over te steken, sloeg de Warrimoo de hele dag 31 december over. Omdat dit ook nog eens gebeurde op het snijpunt met de evenaar, bevindt het schip zich bij het bereiken van het snijpunt eventjes in het noordelijke én het zuidelijke halfrond tegelijk.

Een schip dat zich op 30 december 1999 om middernacht op dezelfde plek zou ophouden, zou zich niet alleen in twee verschillende dagen (30/12 en 01/01) bevinden, maar ook in twee verschillende maanden (december en januari), seizoenen (zomer en winter), jaren (1999 en 2000) en dit keer ook millennia (tweede en derde).