Er hangt de Ster een boete boven het hoofd

BORLO -

Fr.V.

BR>Zoals de Ronde van Limburg onafscheidelijk verbonden is met de pinksterdagen, zo is de Ster van Zuid-Limburg voor juniores dat met de paasdagen. Ook dit jaar weer, met aankomsten in Borlo (twee keer) en in Herderen. Organisator Omer Bovy beloofde vorig jaar dat hij de Ster op de internationale kalender zou brengen. «Ons land heeft geen enkele wereldbekerwedstrijd voor juniores. Het wordt tijd dat daar verandering in komt», zei hij toen, zich niet bewust zijnde van het kostenplaatje dat daar aan vast hangt.

Het is daarom dat de volgende uitgave net als voorheen een nationaal treffen blijft. Al krijgt dat wellicht nog wel een staartje. De UCI had hem reeds voor een van de drie dagen op de internationale kalender gezet. Nu Omer Bovy dat heeft

afgezegd

, wacht hem een fikse boete. Zoals verwacht staat de Bietel weer op zijn achterste poten.

«Ik wil nog wel eens zien of ik die boete zal betalen», steigert hij. «Zopas heb ik de UCI een beleefde brief gestuurd. We zullen wel zien wat er van komt. Ze kunnen in geen geval een schriftelijke aanvraag van mijn club voorleggen waarop staat dat ik effectief internationaal wil inrichten. Ik heb wel eens geinformeerd naar de voorwaarden en wellicht hebben ze aan de hand daarvan de Ster op hun kalender gezet. Maar dan slechts voor een dag. En dit terwijl de Ster toch drie dagen duurt. Hoe kan nu zoiets?»

«Het kostenplaatje (900 Zwitserse frank per dag) is niet direct de aanleiding waarom ik daaraan niet wil meedoen. Het is het principe. We moeten ondermeer 20.000 fr. per dag betalen voor dopingcontrole, maar krijgen daar niets van terug. Ook niet in geval er geen controle is. Dan gaat het bedrag in de solidariteitskas, zeggen ze. Ik ben dan wel solidair, maar ze moeten niet overdrijven. Aan dat spelletje doe ik niet mee en dus is het voor mij bij een informatieronde gebleven. Blijkbaar hebben zij het anders begrepen. Moet ik nu boeten (en dat gaat over een serieus bedrag) omdat iemand een interpretatiefout heeft gemaakt? Ik hoop dat de mensen van de wielerbond, die toch ook een afvaardiging hebben in de UCI, me zullen helpen. Een van hun taken is toch hun leden verdedigen en bijstaan. Of niet soms?», vraagt Omer Bovy zich af.