Nieuwe dopinglijst met Tonkov, Gotti en Jalabert

WIELRENNEN

BR>BOLOGNA DPA

De Italiaanse openbare aanklagers blijven de strijd opvoeren tegen het dopinggebruik in de sport. De openbare aanklager van Bologna heeft sportarts Michele Ferrari officieel in staat van beschuldiging gesteld. Enkele dagen voordien werd Ferrari samen met professor Francesco Conconi door de openbare aanklager van Ferrara, Pierguido Soprani, in verband gebracht met EPO-toediening bij een aantal sporters.

Woensdag publiceerde de Italiaanse sportkrant 'La Gazzetta dello Sport' een nieuwe lijst met profrenners die door Ferrari behandeld werden: Giro-winnaars Pavel Tonkov (Rus) en Ivan Gotti (Ita), werelduurrecordhouder Tony Rominger (Zwi), wereldkampioen tijdrijden Abraham Olano (Spa), de voormalige Franse kampioen Laurent Jalabert, de Spaanse klimmer Fernando Escartin en de Italianen Gianluca Bortolami en Giorgio Furlan. Giro- en Tourwinnaar Marco Pantani, bij wie in de Giro van 1999 een te hoog hematocrietgehalte werd vastegesteld, komt eveneens voor op lijst. Ook de Italiaanse veldrijders Daniele Pontoni en Davide Bramati, die echter niet door Ferrari onder handen werden genomen, worden vermeld.

Bij al deze renners zou het hematocrietgehalte op bepaalde tijdstippen onnatuurlijk hoog geweest zijn. Een te hoog hematocrietgehalte kan wijzen op het gebruik van het verboden product erythropoietine (EPO). De lijst werd door openbaar aanklager Soprani in beslag genomen in de kantoren van Ferrari en werden reeds overgemaakt aan de anti-dopingcommissie van het Italiaanse Olympisch comité (CONI).

Vooral de schommelingen in het hematocrietgehalte verontrusten het gerecht. Zo werd bij Pavel Tonkov door Ferrari tijdens de Giro van 1996, die hij overigens won, een waarde vastegesteld van 51,5 procent. Drie maanden later was dit reeds gezakt naar 40,9 procent. Ivan Gotti liet in januari 1997 een hematocrietgehalte optekenen van 35,2 procent. In juni 1998 was dit gestegen naar 50,7 procent.

Maandag werd in de Italiaanse krant 'La Repubblica' reeds een lijst bekendgemaakt met de namen van 22 atleten, met onder meer Claudio Chiapucci, Gianni Bugno en skister Manuela Di Centa, die door professor Conconi met EPO behandeld geweest zouden zijn.

Geen enkele van de verdachte sporters heeft tot op heden het EPO-gebruik toegegeven. Ook Conconi ontkent elke betrokkenheid en zal trachten de rechter van zijn onschuld te overtuigen.

De Italiaanse minister van Sport, Giovanna Melandri, eist van het CONI zo snel mogelijk duidelijkheid in deze zaak. «Ook als dit betekent dat we minder medailles winnen», aldus Melandri.