'Blinker' succesfilm in Vlaanderen, 'Man van Staal' flopt

BRUSSEL - De Vlaamse film 'Blinker' doet het uitstekend in de Vlaamse filmzalen. Na een aarzelende start worden er momenteel zo'n 6.000 tickets verkocht per dag. Het fel bejubelde 'Man van Staal' is echter uitgedraaid op een financieel fiasco omdat er zo weinig volk kwam kijken. Zo werd woensdag vernomen bij Jekino Films, de verdeler van beide jeugdfilms.

BR>In het najaar van '99 kreeg de Vlaamse filmproductie stevige klappen. «Er werden het voorbije jaar maar liefst 8 Vlaamse langspeelfilms uitgebracht en op 'Kabouter Plop' na kon geen enkele van de films het Vlaamse publiek massaal naar de bioscoop lokken,» zegt Felix Vanhinderhuysen van Jekino Films.

Absoluut dieptepunt was volgens Vanhinderhuysen 'Man van Staal', het debuut van Vincent Bal. De verwachtingen waren zeer groot, mede door de goede kritieken in de media en de selectie voor het filmfestival van Berlijn. Volgens Vanhinderhuysen werd de film in 9 zalen vertoond en kwamen er slechts 1.500 Vlamingen naar de film zien. Verdeler Jekino Films, die veel promotie had gemaakt voor de film, leed hierbij een verlies van 1,5 miljoen frank.

'Blinker', de eerste verfilming van een boek van jeugdschrijver Marc de Bel, doet het volgens Jekino Films veel beter. «Er zijn momenteel bijna 40.000 Vlamingen komen kijken naar de film, die in 29 Vlaamse zalen getoond wordt. We verwachten dat voor de jaarwisseling in totaal zo'n 50.000 mensen de film zullen gezien hebben,» aldus Vanhinderhuysen.