Zutendaalse ijsbeelden op Egyptisch millenniumfeest

ZUTENDAAL - Bakker Luc Jans (41) werkt mee aan een grootschalig millenniumfeest dat in Egypte tussen de piramides plaatsvindt. David Copperfield zal er optreden en ook Jean-Michel Jarre zal er zijn. Op de gastenlijst staan regeringsleiders, steenrijke oliesjeiks en de beau-monde van het Midden-Oosten. Jans kwam er terecht via zijn werk in het luxe-hotel in Kreta.

BR>

Als jonge snaak van 18 jaar trok Luc Jans naar Frankrijk om er de knepen van het vak te leren. «Ik meldde me bij Chris Tziamus, de toenmalige manager van het Parijse Hilton. Ik mocht er onmiddellijk aan de slag als ik gratis werkte. Zo is het begonnen,» blikt Luc Jans terug. «We konden het onmiddellijk goed vinden met elkaar. Toen Tziamus naar een hotel in Madagaskar vertrok, ben ik bij het Negrosco in Nice en later bij Fauchon begonnen. Daar ga je nooit spijt van krijgen zei Tziamus bij het afscheid. Hij zag wat ik in mijn handen had, maar dat besefte ik toen zelf nog niet.»

Luc Jans vervolgde zijn tocht langs de meest befaamde hotels van Frankrijk en won eerste prijzen op wedstrijden in binnen-en buitenland. Uiteindelijk belandde Luc Jans terug in Wiemesmeer waar hij de bakkerszaak van zijn vader overnam en verder uitbouwde. Vijf jaar geleden rinkelde plots de telefoon. «Men nodigde mij uit in het Porto Elounda De Luxe Resort in Kreta. Ik kende het niet. Het bleek het meest luxueuze hotel van Griekenland te zijn. Het bedrijf is onderverdeeld in een duur luxehotel en in een relais-chateau dat tot de wereldtop behoort.»

Een suite kost in het luxehotel al vlug 100.000 frank per nacht. Het chateau-relais blijkt nog duurder te zijn. «De klanten meren er aan met hun privéjacht of komen per helikopter uit Noord-Afrika en Israë. Politieke leiders, popsterren of eigenaars van grote holdings, ze komen in het hotel allemaal de rust en de zon zoeken.»Volgens de hotelleiding kan alles, als er maar voor betaald wordt. Voor de meeste klanten is geld echter geen punt.

Fax

Toen Luc Jans voor het eerst in het hotel kwam, bleek de manager een goede bekende te zijn. Het was de voormalige manager Tziamus die Jans in het Parijse Hilton had aangenomen. «Hij had mijn werk van de afgelopen 20 jaar gevolgd via vaktijdschriften. Het chateau-relais was net opgestart en hij vond niemand om het patissier- en showwerk te doen. Tziamus vroeg of ik in Griekenland kon komen werken. Dat was toen onmogelijk maar we spraken wel af dat ik hem verder zou helpen.»

Sinds die dag leidt Luc Jans de Griekse bakkerij per fax en telefoon vanuit zijn eigen zaak in Wiemesmeer. Vier tot vijf keer per jaar gaat hij zelf naar Kreta om er te werken. «Eigenlijk is het mijn vakantie maar het is tegelijk keihard werken. Het zal wel beroepsmisvorming zijn,» lacht hij.

Eind december opent het hotel een nieuwe vleugel met dure time-sharing bungalows. Voor Jans een nieuwe uitdaging. «De huidige bakkerij kon niet meer instaan voor het steeds groeiende hotel. Van de manager mocht ik een volledig nieuwe bakkerij inrichten. Ook dat regel ik vanuit Zutendaal. De machines zijn in België gekocht. En ook 80 procent van de grondstoffen komen uit ons land. De meeste grote firma's hebben wel een filiaal in Griekenland.»

Luc Jans blijft een rasechte Belg maar is ook verknocht aan het Griekse eiland. «Ik zou het werk in Kreta nooit kunnen doen als ik niet zo veel van Griekenland zou houden. Het leven is er ongelooflijk. Ik ben er helemaal opgenomen in de familie, moet mee naar bruiloften en doopfeesten. Het is voor de Grieken belangrijk dat je mee in het sociale leven stapt.»

Hij heeft een verhuis naar Kreta overwogen maar vindt het niet evident om familie en vrienden achter te laten. «Maar ooit gaan we de stap toch zetten.» Hij woont er nu in een huis in de buurt van het hotel. «Hoewel het hotel ongelooflijk luxueus is, was ik het moe om er altijd te logeren. Ze behandelen je als een koning maar je wordt er wel voortdurend geconfronteerd met je werk.»

IJsbeelden

Eigenlijk is het een andere passie die Luc Jans op het milleniumfeest in Egypte brengt. In Zutendaal heeft hij een privéschool voor suikertrekken en -gieten. Toen een aantal leerlingen interesse toonden voor het ijskappen, zijn ze met een tiental mensen in Nederland les gaan volgen. Uiteindelijk zijn er 4 kunstenaars overgebleven. Onder de naam 'Celebration on Ice' maken ze op allerlei evenementen beelden en constructies uit ijs.

«Het Griekse hotel verzorgt met de jaarwisseling een deel van een gigantisch feest dat tussen de piramides plaatsvindt. De Egyptische regering is de opdrachtgever. Toen de organisator mijn ijsbeelden in Kreta zag, wist hij onmiddellijk dat dit iets voor hen zou zijn. IJskappen ken ze in het Midden-Oosten niet. Ze weten dat zoiets bestaat, maar de meesten hebben het nog nooit gezien.»

Voor het evenement laten de Belgische kunstenaars een aantal vrachtwagens met gigantische ijsblokken overkomen uit Lapland. In totaal hebben ze 75 ton nodig. Jans heeft geen schrik dat het te warm zal zijn in Egypte. «Als je die ijsblokken in openlucht legt, dan zie je dat ze eerst helder worden en ontdooien, maar daarna vriezen ze opnieuw aan. Met isolatiematten kunnen we ervoor zorgen dat ze toch een paar dagen in vorm blijven. En langer is niet nodig.»

Voor het beeldhouwwerk gebruiken de kunstenaars in principe hetzelfde materiaal als voor houtsnijwerk. Bij de gigantische ijsblokken komen er freesmachines en kettingzagen aan te pas. Voor het milleniumfeest in Egypte plant Jans iets groots. Wat precies, blijft een geheim.

Hoewel het ijskappen hem in het Midden-Oosten brengt, is hij ook specialist in het suikertrekken en zelfs coach van de nationale bakkersploeg. «Veel meer dan ijskappen, is suikertrekken iets dat je in je handen moet hebben. Het is eigenlijk nog het best vergelijkbaar met glasblazen. Via speciale technieken kan je tot alle mogelijke figuren komen. Alleen is glas natuurlijk warm en wordt de suiker koud behandeld. Ze komen zelfs uit Japan om die kunst van ons te leren.»