Uniek, maar niet exclusief

Zij die denken dat ze behoren tot een uitverkoren mensensoort, alleen al omdat ze de millennium-wissel (jaja, ik weet het: 2001) op deze planeet mogen meemaken, moeten we teleurstellen. Niet dat het niet prettig zou zijn de bocht naar het jaar 2000 te nemen. Zeer zeker wel. Alleen moeten we onze zogenaamde bevoorrechte positie even relativeren: van alle mensen (en we hebben het dan over de homo sapiens) die ooit hebben geleefd op deze planeet, zal één op zeven het glas heffen op deze jaarwissel.

BR>Eén op zeven, dat is toch heel wat. En dat is gewoon te verklaren door het feit dat we nu met zovelen zijn. Een ruwe schatting leert dat na Christus ongeveer 30 miljard mensen zijn geboren. Vóór Christus zullen hooguit 10 miljard mensen geleefd hebben. Dat wil zeggen dat er vanaf het ontstaan van de mensheid tot het jaar 2000, zo'n 40 miljard mensen hebben geleefd. En nu zijn we dus met 6 miljard.

Deze oudejaarsavond is dus lang niet zo exclusief als we misschien zouden willen. Ter vergelijking: Oudejaarsavond 999 was een veel exclusiever feestje. Want dat werd slechts gevierd door anderhalf procent van de stervelingen die tot dan toe hadden geleefd.

Laat deze wetenschap uw feestje echter niet vergallen.