Met de zegen van de paus

Bijna vier maanden eerder dan aanvankelijk gepland krijgt Rik Ceulemans een schitterende gelegenheid om zijn besttijd van 2u17' op de marathon te verbeteren. Samen met 50.000 andere atleten staat de Zonhovenaar zaterdag immers aan de start van de Millenniummarathon in Rome. Maar ondanks een uitstekend verlopen voorbereiding zal het op het moeilijke en historische parcours tussen Sint-Pietersplein en Colosseum beslist een zware dobber worden om met een nieuw persoonlijk record naar België terug te keren.

ZONHOVEN Jacky STIJVEN

BR>

Rik Ceulemans, die dit jaar respectievelijk in Hamburg en Keulen zijn allereerste marathons liep, werd begin november door de Vlaamse Atletiekliga geselecteerd voor de Millenniummarathon van Rome. De Limburgse openingsveldloop in Tongeren pikte Ceulemans nog wel mee, maar daarna liet hij het crossen links liggen en begon hij aan de voorbereiding voor Rome. «Ik mis het veldlopen wel, maar zo'n gelegenheid kon ik echt niet laten liggen. Net zoals vóór Keulen haalde ik, bovenop de basis die ik al had, ook nu in de voorbereidingsperiode pieken tot 250 km per week. Ik hoop alleen maar dat de wind, die in Keulen de beoogde chrono van 2u14' in de weg stond, in Rome achterwege blijft.»

Zijn persoonlijk record verbeteren staat in de Italiaanse hoofdstad voorop, al is de omloop tussen het Sint-Pietersplein en het Colosseum, waarbij onderweg heel wat historische bezienswaardigheden van de eeuwige stad de revue passeren, niet van de poes. «Ik weet nog uit de geschiedenisles dat Rome op 7 heuvels gebouwd is, dat spreekt al voor zich. Door het zware parcours zal het moeilijker worden om op schema te lopen. Volgens de informatie die ik van het internet gehaald heb, staan er tussen de 50.000 deelnemers 10 atleten aan de start die al onder de 2u10' gelopen hebben en nog eens 25 die chrono's onder 2u15' in de benen hebben. Misschien wordt het nu wel gemakkelijker om in het juiste groepje terecht te komen. Alle chrono's onder de 2u17' vind ik in ieder geval een succes. En ik heb, eerlijk gezegd, een beter gevoel dan vóór Keulen en bovendien krijgen we voor het vertrek nog de zegen van de paus mee, dat moet dus wel vleugeltjes geven», lacht Rik Ceulemans.

Boston

Blies hij in de corrida van Stekene door een te snelle start zijn motor op, dan puurde hij veel vertrouwen uit de winst in de sterk bezette 5 km stratenloop, vorige maandag in Meeuwen. Rik Ceulemans beschouwt een goede klassering in Rome ook als breekijzer om verder op het jaar startrecht te krijgen in een voorjaarsmarathon. «Het grote werk is inderdaad voor april en persoonlijk zou ik dan nog liefst van al naar Boston trekken. Een keer terug uit Rome ga ik eerst echter wat snelheid trainen om ook in het veldlopen nog een goed figuur te slaan. De veldloop van mijn eigen club in Lanaken staat al vast. Over het provinciaal kampioenschap in Sint-Truiden twijfel ik nog. Het is me te vlak en bovendien valt het met 8 km waarschijnlijk voor mij toch iets te kort uit.»