EK in Helsinki

Mooiste moment

BR>TONGEREN -

Het beeld dat iedereen zich het best herinnert van Karel Lismont dateert uit 1971: met een zware lauwerkrans rond de nek vlak voor de aankomststreep op het Europees kampioenschap. «Helsinki blijft het mooiste moment uit mijn carrière omdat daar alles begonnen is voor mij. Ik wist vooraf niet dat ik daar winstkansen had, pas vanaf die dag besefte ik wat ik kon.»

«Naast Helsinki schat ik ook mijn twee nationale veldlooptitels heel hoog in. Want de Belgische generatie van de jaren '70 was er een van wereldniveau.» Lismont moest toen inderdaad optornen tegen drie wereldrecordhouders (Roelants, Puttemans, Polleunis) en twee lopers die ooit het WK cross wonnen (Schots en De Beck).

Sterkste moment

WK cross in Glasgow

TONGEREN -

«Hoe zwaarder het parcours, hoe liever,» luidde het motto van Lismont in het veldlopen. «De sterkste dag uit mijn carrière was wellicht het WK veldlopen 1978 in Glasgow. In de eerste ronde gleed ik uit. Ik verloor honderd meter. Maar in een onbeschrijfelijke modderpoel remonteerde ik iedereen. In de spurt met drie moest ik het afleggen tegen Treacy en Antipov. Nooit heb ik me sterker gevoeld dan toen.»

Moment van de eeuw

Abebe Bikila

TONGEREN -

Al begon Lismont pas op zijn zestiende met lopen, de marathon moet hem in het bloed gezeten hebben. Dat blijkt uit de keuze van zijn

Sportmoment van de Eeuw.

«Dat dateert van 1960, toen ik pas elf jaar was. Wij hadden thuis al televisie en daarop zag ik hoe Abebe Bikila de Olympische marathon van Rome won. Op blote voeten. Dat vond ik fenomenaal. Verder vond ik Maradona fantastisch: vooral die goal waarbij hij vanop het middenveld bijna met bal en al tot in het doel liep.»

Lismont zelf was ook present bij het atletiekmoment uit de Belgische geschiedenis: de vijf wereldrecords op de Heizel in 1972. «Pas een paar dagen vooraf wist ik dat er een meeting op het programma stond. Ik was aangesloten bij Luik en hoorde niet bij de groep van Daring Leuven. Ik ben dan de 5000 meter gaan meelopen, want ik wist niet eens dat er een aanval op het werelduurrecord gepland was. Polleunis, die van Luik naar Leuven was overgestapt, heeft nog hemel en aarde moeten bewegen om mee te mogen doen. Hij pikte onderweg zijn wereldrecord mee. Wel, veertien dagen na mijn Olympische medaille was ik zeker zo sterk als Polleunis.»

Toekomst

Clijsters en Vdb

TONGEREN -

Als oud-kampioen heeft Lismont enorm veel respect voor topsporters. «Vooral voor wie moet terugkomen na blessures of ongevallen. Museeuw bijvoorbeeld met zijn knie en vroeger na zijn heupbreuk. Of Gella Vandecaveye, Luc Van Lierde en Marleen Renders. Zij moet alleen nog bevestigen op de Olympische Spelen, dat is de maatstaf van alles.»

Welke Belg ziet hij daar nog uitblinken? Fred Deburghgraeve? «Ik begrijp volkomen hoe moeilijk hij het nu heeft. Die jongen is bovendien full-prof en zit te piekeren over de toekomst.»

Lismont heeft geen glazen bol nodig om te zien wie na de eeuwwisseling de Belgische sport zal promoten. «Bij de mannen Vandenbroucke, als hij niet te veel meer tegen de kar van zijn collega's rijdt. En bij de vrouwen Kim Clijsters. Ik hoorde van een tennister uit de buurt hoeveel Kim op haar dertien jaar al over had voor het tennis. Zonder blessures wordt zij een absolute topper.»