De grote sportkwis

Wat gebeurde er tijdens het laatste jaar voor het magische 2000? De maan kroop tussen de zon en de aarde in zodat het op 12 augustus omstreeks de middag plots pikdonker werd. Prins Filip trouwde op 4 december met jonkvrouw Mathilde en de

millennium bug

joeg iedereen de stuipen op het lijf. Maar ook in het sportwereldje deed er zich op nationaal en internationaal vlak het een en ander voor. Kim Clijsters steeg zo van de 400ste naar de 47ste plaats in de WTA-lijst. Racing Genk werd de eerste Limburgse landskampioen en Lance Armstrong won op overtuigende wijze de Tour de France. Dat weet jij ook? Misschien slaag jij er dan in de volgende vijftig sportvragen juist te beantwoorden. Succes!

HASSELT

BR>

VOETBAL

1. Ex-Racing Genk-speler Branko Strupar won afgelopen jaar de Gouden Schoen. Welke twee spelers eindigden samen met hem op het podium?

a) Franky Van der Elst en Lorenzo Staelens

b) Franky Van der Elst en Pär Zetterberg

c) Lorenzo Staelens en Souleymane Oulare

2. Op 1 februari werd in Barcelona door de FIFA de beste voetballer van het jaar '98 verkozen. Welke speler haalde het?

a) Zinedine Zidane

b) Ronaldo

c) Davor Suker

3. Welke ex-voetballer werd begin februari ontslagen als Engelse bondscoach nadat hij in de pers vernederende uitlatingen had gemaakt over gehandicapten?

a) Terry Venables

b) Glenn Hoddle

c) Brian Robson

4. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion worden de Rode Duivels verslagen door Tsjechië. Wie maakte het enige doelpunt van de wedstrijd?

a) John Carew

b) Jan Koller

c) Pavel Nedved

5. Spanje werd in april wereldkampioen bij de -20-jarigen. Van wie werd de finale gewonnen met 4-0?

a) Japan

b) Argentinië

c) Italië

6. De laatste 11 jaar werden de Glasgow Rangers maar liefst tien keer landskampioen. Hoeveel keer behaalden de Rangers in totaal de titel al?

a) 28

b) 38

c) 48

7. Welke Franse voetballer werd door de Engelse pers en spelers uitgeroepen tot speler van het jaar in de Premier League?

a) Marcel Desaily

b) Didier Deschamps

c) David Ginola

8. Welk team won afgelopen jaar de Liga Beker?

a) STVV

b) Germinal Ekeren

c) Lierse

9. In mei werd de laatste Beker de Bekerwinnaars-finale gespeeld. Wie mocht de trofee voor de laatste keer mee naar huis nemen?

a) Chelsea

b) Real Mallorca

c) Lazio Roma

10. Het land dat door de UEFA verkozen wordt tot fairste ploeg, mag het jaar erop een extra deelnemer afleveren voor de UEFA-Cup. Welk land kon vorig jaar van dat voorrecht genieten?

a) Schotland

b) Engeland

c) Ierland

WIELRENNEN

11. Richard Virenque tekende, na al zijn dopingperikelen, in januari toch een contract bij Polti. Wat deed hij opdat de Franse politie hem niet kon vervolgen in de Festina-zaak?

a) Hij verhuisde naar Zwitserland.

b) Hij nam een Zwitserse licentie.

c) Hij vroeg gratie bij de Franse president Chirac.

12. Welke veldrijder schreef afgelopen jaar de eindzege in de Superprestige op zijn naam?

a) Adri Van der Poel

b) Sven Nijs

c) Richard Groenendaal

13. Nico Mattan maakte in februari bekend dat hij zijn carrière moest stopzetten omwille van hartritmestoornissen. Hoe oud is de renner, die ondertussen opnieuw koerst?

a) 25

b) 26

c) 27

14. Helemaal op het einde van de Ronde van Italië wordt Marco Pantani uit de koers gehaald omdat hij een hematocrietwaarde van 52 had. Het kostte hem de eindzege. Welke ronde won de Italiaan afgelopen jaar wél?

a) Ronde van Zwitserland

b) Ronde van Murcia

c) Ronde van Lombardije

15. Tom Steels won de laatste rit van Parijs-Nice. Wie werd er eindwinnaar van die rittenkoers?

a) Michael Boogerd

b) Frank Vandenbroucke

c) Jan Ulrich

16. Andrei Tchmil won Milaan-San Remo, de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Wie was de laatste Belg voor Tchmil die de klassieker op zijn naam schreef?

a) Roger De Vlaeminck

b) Johan Museeuw

c) Fons De Wolf

17. Peter Van Petegem won afgelopen jaar de Ronde van Vlaanderen. Welke renner veroorzaakte in de finale een valpartij waardoor Van Petegem en Museeuw van de kopgroep konden wegrijden?

a) Michele Bartoli

b) Frank Vandenbroucke

c) Andrea Tafi

18. Frank Vandenbroucke was in april duidelijk de sterkste tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Hoeveel wereldbekerwedstrijden won Vdb voor die bewuste 18de april?

a) geen enkele

b) 1

c) 5

19. Wie won de proloog van de Tour de France '99?

a) Lance Armstrong

b) Chris Boardman

c) Alex Zülle

20. Tijdens de rit naar Alpe d'Huez vlucht één renner weg, maar komt in de laatste kilometer ten val door de schuld van een onvoorzichtige toeschouwer die vanop de weg een foto wilde nemen. Wie was die renner, die de etappe uiteindelijk toch won?

a) Giuseppe Guerini

b) Claudio Ciapucci

c) Ivan Gotti

TENNIS

21. Dominique Van Roost haalde voor de tweede keer op rij de finale van het tornooi van Auckland (110.000 dollar). Vorig jaar won ze, deze keer eindigde ze als verliezend finaliste. Wie versloeg de Belgische?

a) Anna Kournikova

b) Julie Hallard-Decugis

c) Monica Seles

22. Wie verving in januari Steven Martens als kapitein van de Belgische Fed Cup-ploeg?

a) Ivo Van Aken

b) Eduardo Masso

c) Benny Vanhoudt

23. Welke twee dames wonnen het dubbelspel op de Australische Open?

a) Lindsay Davenport en Monica Seles

b) Aranxta Sanchez en Steffi Graf

c) Martina Hingis en Anna Kournikova

24. Op Flushing Meadows haalde Kim Clijsters de achtste finales. Ze maakte het haar tegenstander heel moeilijk maar moest uiteindelijk toch de duimen leggen. Wie versloeg de Limburgse?

a) Venus Williams

b) Serena Williams

c) Vanessa Williams

25. Wie behaalde de titel op de Australian Open bij het enkelspel mannen?

a) Thomas Enqvist

b) Evgueny Kafelnikov

c) Jonas Bjorkman

26. De Belgische mannenploeg geraakte dit jaar tot in de halve finale van de Davis Cup. De Fransen, die achteraf de finale verloren van Australië, waren te sterk voor Malisse en co. Wie schakelden de Belgische tennissers uit in de eerste ronde?

a) Zweden

b) Italië

c) Tsjechië

27. Bij de vrouwen haalde België het in de Fed Cup van Nederland, waardoor de Belgische dames naar Wereldgroep I doorstootten. Met welke cijfers werden de Nederlanders verslagen?

a) 4-1

b) 3-2

c) 5-0

28. Steffi Graf haalde het in de finale van Roland Garros van Martina Hingis. De Zwitserse kreeg het publiek tegen zich na onsportief gedrag. Wat deed de jonge tennisster, die later wenend Court Central zou verlaten?

a) Voor het matchpunt vluchtte Hingis naar het toilet.

b) Hingis sloeg een onderhandse opslag terwijl Graf nog niet klaar was.

c) Hingis mepte een bal keihard op het lichaam van Graf.

29. Nummer één in het vrouwentennis Martina Hingis werd in de eerste ronde in Wimbledon met zware 6-2, 6-0 cijfers uitgeschakeld. Wie zorgde voor deze verrassing?

a) Dokic

b) Smashnova

c) Davenport

30. De Amerikaanse tennisploeg krijgt in september een nieuwe kapitein. Wie?

a) Jimmy Connors

b) John McEnroe

c) Tom Gullikson

ATLETIEK

31. Hoe heet de 76-jarige Italiaan, voorzitter van de iAAF, die enkele maa,nden geleden overleed?

a) Primo Nebiolo

b) Secundo Nebiola

c) Tertio Nebiole

32. Wie was de snelste vrouw tijdens de cross van Hannuit, de vierde manche van de Crosscup?

a) Anja Smolders

b) Veerle Dejaeghere

c) Tecla Loroupe

33. Welke atleet won de cross van Vilamoura in Portugal, de vierde manche van de World Challenge?

a) Mohammed Mourhit

b) Tom Nyariki

c) Ruddy Walem

34. Emma George uit Australië verbeterde in Sydney haar wereldrecord polsstok. Ze deed er 1 cm beter dan op 21 maart '98 in Brisbane. Hoe hoog sprong ze?

a) 3.60m

b) 4.60m

c) 5.60m

35. Maurice Greene werd de snelste man op aarde door in Athene een nieuw wereldrecord op de 100 m te lopen. Wat was zijn tijd?

a) 9.73

b) 9.79

c) 9.84

36. Welke olympische kampioen werd tijdens een meeting in Dortmund betrapt op doping (nandrolon)?

a) Dennis Mitchell

b) Linford Christie

c) Collin Jackson

37. Hoe heet de Belgische sprintster die op het WK atletiek in Sevilla uitgeschakeld werd in de tweede ronde van de 100m?

a) Kim Gevaert

b) Sandra Stals

c) Ann Mercken

38. Hoe heet de uiteindelijke winnares van de 100m op het WK in Sevilla?

a) Inger Miller

b) Marion Jones

c) Ekaterina Thanou

39. Onze landgenoot Jonathan Nsenga liep in Sevilla in de finale van de 110 m horden een tijd van 13.57. Het goud was voor de Brit Colin Jackson in 13.04. Op welke plaats eindigde Nsenga?

a) 4de

b) 6de

c) 8ste

40. Mohammed Mourhit verbeterde tijdens de Memorial Van Damme het Europees record op de 10.000 m. De nieuwe Europese besttijd is 26:52.30. Bij de prestaties aller tijden staat Mourhit op de ...

a) 2de plaats

b) 4de plaats

c) 6de plaats

ANDERE

41. Welke schansspringer was begin dit jaar de eindwinnaar van het beroemde Vierschansentornooi?

a) Janne Ahonen

b) Funaki

c) Dieter Thoma

42. Een politieman kwam in januari in Burkina Faso tijdens de rally Granada-Dakar om in een ongeval met een deelnemer. Hoeveel slachtoffers eiste de woestijnrally in zijn 20-jarig bestaan?

a) 20

b) 40

c) 60

43. Wie beëindigde op 13 januari zijn professionele basketbalcarrière?

a) Charles Barkley

b) Magic Johnson

c) Michael Jordan

44. Welk team ging in januari voor de tweede keer op rij met de Super Bowl aan de haal in het american football?

a) Denver Broncos

b) Atlanta Falcons

c) New York Jets

45. Tijdens het WK Skiën behalen twee skiërs exact dezelfde tijd in de Super G, uniek in de geschiedenis. Welke twee sporters kregen daardoor beiden de gouden medaile in die discipline?

a) Herman Maier en Lasse Kjus

b) Lasse Kjus en Hans Knauss

c) Herman Maier en Hans Knauss

46. Hoe heette de golfer die afgelopen jaar omkwam na een vliegtuigcrash?

a) Tiger Woods

b) Payne Stewart

c) Severiano Ballesteros

47. Jean-Michel Saive werd opnieuw Belgisch tafeltenniskampioen. Hoeveel keer behaalde hij die titel al?

a) 8

b) 12

c) 16

48. Brigitte Becue zwom op de 100 m schoolslag op het EK in Istanboel een tijd van 1:10.23. Welke medaille leverde die tijd haar op?

a) Goud

b) Zilver

c) Brons

49. Tijdens de Safari Rally maakte Freddy Loix een fikse schuiver. Het leverde hem drie gebarsten wervels en een gebarsten borstbeen op. Wie won de zanderige WK-manche?

a) Colin McRae

b) Didier Auriol

c) Carlos Sainz

50. Maaseik plaatste zich voor de finale van de Final Four van de Champions League. Wie werd in de halve finale uitgeschakeld?

a) Modena

b) Treviso

c) Belgorod

Oplossing

Voetbal:

1. c; 2. a; 3. b; 4. b; 5. a; 6. c; 7. c; 8. a; 9. c; 10. a.

Wielrennen:

11. b; 12. b; 13. c; 14. b; 15. a; 16. c; 17. b; 18. a; 19. a; 20. a.

Tennis:

21. b; 22. a; 23. c; 24. b; 25. b; 26. c; 27. c; 28. c; 29. a; 30. b.

Atletiek:

31. a; 32. a; 33. b; 34. b; 35. b; 36. b; 37. a; 38. b; 39. c; 40. c.

Andere:

41. a; 42. b; 43. c; 44. a; 45. c; 46. b; 47. b; 48. c; 49. c; 50. c.

Aan deze kwis zijn geen prijzen verbonden. Er wordt ook geen briefwisseling gevoerd.

Aangeboden door onze partners