Wim Vanseveren directeur televisie VRT

Print
Wim Vanseveren volgt vanaf 1 november Aimé Van Hecke op als algemeen directeur televisie bij de VRT. Vanseveren staat aan het hoofd van Toerisme Vlaanderen, maar was voordien nethoofd van het toenmalige TV1. Hij gold als één van de kanshebbers om Van Hecke op te volgen.
Pas vorige week woensdag raakte bekend dat Van Hecke de Reyerslaan verlaat om aan de slag te gaan bij Sanoma Magazines. Nog geen week later maakt de openbare omroep de naam van zijn opvolger bekend. Gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe reageert verheugd op de snelle aanstelling. "Het toont aan dat er vertrouwen is tussen de raad van bestuur en het VRT-management", luidt het.

Vanseveren, een germanist van opleiding, is geen onbekende bij de VRT, wel integendeel. Zijn carrière bij de openbare omroep, toen nog de BRTN, begon in 1989 als producer bij de Dienst Jeugd. Hij maakte er vooral programma's voor kleuters en jonge kinderen, zoals Tik Tak en Kulderzipken.

Zijn belangrijkste functie was die van netmanager bij TV1. Die taak bekleedde hij van september 1998 tot eind 2002. Toen hij op 1 januari overstapte naar Toerisme Vlaanderen om er administrateur-generaal te worden, was TV1 voor het eerst sinds de start van commerciële televisie opnieuw marktleider geworden in Vlaanderen. Voor zijn start bij de openbare omroep was Vanseveren overigens directeur van het Cultureel Centrum Gildhof in Tielt.

Vanseveren werd als programmamaker meermaals bekroond. Hij was voorts bestuurslid en voorzitter van diverse commissies binnen de European Broadcasting Union (EBU) voor jeugdliteratuur. Daarnaast publiceerde hij over jeugdcultuur in het algemeen en jeugdtelevisie en -literatuur in het bijzonder.

Voor Van Roe is Vanseveren de juiste persoon om algemeen directeur te worden. "Hij heeft de juiste managementsvaardigheden om een belangrijke rol te spelen in een creatieve organisatie als de VRT. Hij heeft veel aandacht voor kwaliteiten en sterke inzichten in het medialandschap. Tegelijk is hij een uitstekend teamspeler", aldus de tijdelijke VRT-baas.

"Ik weet dat ik aan een zware bergrit begint, maar niet hoeveel cols er precies zullen komen", stelt Vanseveren. "Maar de zwaarste bergritten zijn vaak de mooiste. Er zullen ook afdalingen voorkomen en die hebben dan weer gevaarlijke bochten. Maar gelukkig is wielrennen een ploegsport. Ik ben alvast bereid goed te trainen en sportief te fietsen", luidt het.