Franse chirurgen voeren luchtpijptransplantatie uit

Een team chirurgen uit het Franse Rijsel heeft met succes luchtpijptransplantaties uitgevoerd bij patiënten die getroffen waren door een tot dusver ongeneesbare vorm van kanker.

Belga

Bij de transplantaties werd de aangetaste luchtpijp vervangen door een deel van de aorta. Het zou gaan om een wereldwijde primeur.

De zware operatie werd al vier keer uitgevoerd sinds maart 2005 op drie mannen en een vrouw tussen 20 en 46 jaar oud, aldus Alain Wurtz, hoofd van het team van chirurgen van het ziekenhuis in Rijsel.

Patiënten met luchtpijpkanker konden al een deel van de luchtpijp laten wegnemen (niet meer dan 50 procent van de lengte van de luchtpijp). Sommige zeldzame kankers die niet te wijten zijn aan roken en die vooral voorkomen bij jonge volwassenen, spreiden zich echter uit over de hele luchtpijp. In die gevallen konden de patiënten tot dusver enkel palliatieve verzorging krijgen.

Bij een luchtpijptransplantatie kan nu bijna de volledige luchtpijp worden weggenomen en vervangen door een deel van de aorta.

"Deze techniek kan enkel toegepast worden bij een klein aantal patiënten," verduidelijkt dokter Henri Porte van het medisch team.

De chirurgen brengen vervolgens in de aorta een siliconen buisje in om te vermijden dat de slappe aorta inklapt bij elke ademhaling. Rond de luchtpijp komt een deel van de borstspier om de luchtpijp te beschermen en van bloedvaten te voorzien. In de maanden na de operatie "transformeert de aorta zo stilaan in een luchtpijp," aldus nog de chirurgen.

De operatie kan zware postoperatieve gevolgen hebben. Het lijkt er dus op dat luchtpijptransplantaties in de toekomst erg zeldzaam zullen blijven.