Troch dingt met 'Een ander zijn geluk' naar Oscar

Een recordaantal van 61 landen strijden dit jaar om de Oscar voor de beste buitenlandse film. België neemt aan de competitie deel met de film "Een ander zijn geluk" van Fien Troch.

Belga

Drie maanden voor de uiteindelijke nominaties voor de 79e editie van de Oscars, volgend jaar op 25 februari, hebben de organisatoren de lijst bekendgemaakt met alle deelnemende buitenlandse films. Van de 61 in de running zijnde producties, zullen er uiteindelijk vijf worden genomineerd.

Een van de favorieten dit jaar is 'Volver', een prent van de Spaanse regisseur Pedro Almodovar die erg goed werd ontvangen door de critici. De film werd in Cannes bekroond met een Palm voor de beste actrice, die ging naar de hele vrouwelijke cast (met daarin Penelope Cruz).

Dit jaar moet de Spaanse cineast het onder meer opnemen tegen zijn Chinese collega Zhang Yimou die met 'Curse of the Golden Flower' naar de uitreiking trekt. Ook voor 'El Laberinto del Fauno' van de Mexicaan Guillermo del Toro en 'Grbavica' van de Bosnische Jasmila Zbanic zijn de verwachtingen hooggespannen.

Kazachstan is dit jaar voor het eerst van de partij en doet mee met de film 'Nomad' van het regisseursduo Ivan Passer en Talgat Temenov. Andere opmerkelijke landen die meedingen naar de Oscar zijn Irak ('Dreams' van Mohamed Al-Daradji), Nepal ('Basain' van Subash Prasad Gajurel), Bangladesh ('Forever flows' van Abu Sayeed) en Kirgizstan ('The wedding chest' van Nurbek Egen).