Wijn te duur in helft Belgische restaurants

Meer dan de helft van de Belgische restaurants hanteert veel te hoge prijzen voor de wijnen die ze serveren. Zo'n 52 procent rekent meer dan het driedubbele aan van de inkoopprijs.

Belga

Vooral bij huiswijnen swingen de prijzen de pan uit met pieken tot acht keer de inkoopprijs. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling bij Belgische restaurants aan de vooravond van de wijnbeurs Megavino.

Het onderzoek naar de prijzen voor wijn in Belgische restaurants is van de hand van Alain Bloeykens, mede-organisator van de wijnbeurs. Hij bestudeerde de wijnkaarten van 821 Belgische restaurants van vier verschillende categoriëen: klassiek Franse, internationale keuken, brasseries/bistrots/eetcafés en wijnbars. De onderzochte eethuizen liggen voor zestig procent in Vlaanderen, dertig procent in Wallonië en tien procent in Brussel.

Als aanvaardbare winstmarge hanteerde Bloeykens dat een restauranthouder de inkoopprijs mag verdriedubbelen, onder meer omdat ook de belastingdiensten die norm hanteren. De wijnkenner stelde vast dat de consument in een dikke helft van de restaurants meer dan die aanvaardbare prijs betaalt. Absolute uitschieter was een restaurant waar een bepaalde wijn zestien keer duurder was.