Politieman 6 maanden in cel voor poging afpersing

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vrijdag een 34-jarige politieman uit Zuid-Limburg, een lid van de federale politie, veroordeeld tot 6 maanden effectieve celstraf wegens poging tot afpersing en oplichting.

Belga

De feiten speelden zich af tussen 21 januari en 3 februari 2004. De politieman had via zijn gsm een man gecontacteerd wiens dochter vermist was. De agent zei dat hij de vermiste kon helpen terugvinden in ruil voor 200.000 euro. Het slachtoffer mocht wel niemand contacteren, want dan zouden de kansen heel klein worden dat de man zijn dochter zou terugzien.

De agent telefoneerde meermaals naar het slachtoffer. Een keer vermeldde hij dat hij genoegen zou nemen met 100.000 euro. De tweede oproep had het slachtoffer op band opgenomen. Speurders van de Tongerse federale gerechtelijke politie konden de gsm traceren die voor de telefoontjes gebruikt werd. Bij een huiszoeking bij de verdachte werd ook de simkaart teruggevonden.

De man bekende de feiten, maar trok achteraf de bekentenissen in en sprak van een complottheorie, wat door de rechtbank van tafel werd geveegd.

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten, omdat hij lid was van de federale politie en louter uit geldgewin misbruik maakte van het ongeluk van het slachtoffer. Volgens de rechtbank had de man niet het minste inzicht in het leed dat hij veroorzaakt had.