Erika Thijs is nieuwe gedeputeerde voor CD&V

Erika Thijs (46) is gisteren door het partijbestuur van CD&V gekozen tot gedeputeerde. Ook Marc Vandeput en Frank Smeets zijn gekozen, maar dat was verwacht.

Liliana Casagrande

Over wie de derde zetel kreeg was meer onduidelijkheid. Voor die zetel waren er zelfs vier kandidaten: Erika Thijs uit Bilzen, Vera Withofs uit Genk, Anniek Nagels uit Genk en Stefan Govaerts uit Tessenderlo. "Ik ben blij dat ik na elf jaar mijn energie in Limburg kan steken," zegt Erika Thijs.

De twee kandidaten van het ACW - Vera Withofs en Anniek Nagels - hebben het dus niet gehaald. Erika Thijs, ingebed in de afdelingen van de KVLV en directeur van alles wat met militanten te maken heeft, dus wel. Ze was ook de eerste kandidate. "Het is een moeilijke beslissing geweest, want we hadden vier steengoede kandidaten," zegt Raf Truyens, voorzitter CD&V-Limburg. "64 bestuursleden hebben hierover gestemd." Hoe de stemmen verdeeld waren, wil Truyens niet kwijt. "Frank Smeets en Marc Vandeput zijn met 100 procent van de stemmen verkozen, maar voor hen waren er ook geen tegenkandidaten. Erika Thijs heeft de meerderheid van de stemmen gehaald. We hebben geheim gestemd, zoals de statuten dat voorschrijven."