EU-leiders willen garanties van Poetin over energielevering

De Europese leiders die vrijdag voor een eendaagse top in het Finse Lahti bijeen waren, hebben aangedrongen op het maken van verdergaande en meer bindende afspraken met Rusland over de leveranties van aardgas en olie.

AP Ned

De 25 lidstaten van de Europese Unie hadden echter moeite om hieromtrent de rijen geheel te sluiten. Behalve economische belangen staan wat de betrekkingen met Rusland betreft namelijk ook de mensenrechten hoog op de agenda.

Rusland levert een kwart van de olie en het gas dat in Europa wordt verbruikt en de EU zou graag meer garanties krijgen over voortdurende leveranties. Tegelijkertijd maakt men zich grote zorgen over de laatste ontwikkelingen in Rusland - de onopgeloste moord op een onderzoeksjournaliste, maatregelen tegen mensenrechtenorganisaties en het opleggen van sancties aan buurland Georgië.

"We hebben het over meer samenwerking, maar wel op basis van gedeelde waarden," zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. De Russische president Vladimir Poetin arriveerde 's avonds om aan te schuiven voor het diner.

De Britse premier Tony Blair en zijn Nederlandse ambtgenoot Jan Peter Balkenende riepen in een gezamenlijke brief aan de EU-leiders op tot actie tegen de opwarming van de aarde. Volgens de premiers moet er de komende tien tot vijftien jaar daadkrachtig worden opgetreden, anders is het te laat. Blair en Balkenende stellen voor de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen, windmolenparken te bouwen uit de kust en de mogelijkheid om elektronische apparaten op 'standby' te zetten te beperken.