Duikboot van Ex-Sovjetunie te koop aangeboden op internet

Op de website van het internet-veilinghuis eBay wemelt het van de bijzondere aanbiedingen, maar een voormalige sovjetduikboot slaat tot nog toe alles. Vraagprijs: 40 miljoen frank of elk ander aannemelijk bod. De aanbieding geldt tot 29 december.

AP

BR>Voor de

geïnteresseerden

: het gaat om een langeafstandsonderzeeëer uit 1965, aangedreven door dieselmotoren, die door de NAVO tijdens de Koude Oorlog Juliett gedoopt. Het 90 meter lange en 10 meter brede schip meet 2.400 ton en is volledig zwartgeverfd, afgezien van een rode ster. Het was oorspronkelijk uitgerust met raketten en had tot taak Amerikaanse vliegdekschepen te volgen. De duikboot werd in '94 opgelegd. De Finse firma Oy Sub-Expo kocht het schip en maakte er in de haven van Helsinki een museum annex restaurant van. Het was geen rendabele onderneming, wellicht mede door de krappe, bedompte ruimte waarin de maaltijden werden opgediend.

Eerder dit jaar stond al een brokstuk van het verongelukte ruimteveer Challenger te koop op de website van eBay, net als een Canadees lijk.