Pidpa gaat jaarovergang tegemoet met zakjes water

De drinkwatermaatschappij Pidpa is voorbereid op eventuele problemen bij de overgang naar het jaar 2000. Als om een of andere reden het water toch niet via het leidingennet bij de klant geraakt, bedeelt Pidpa het product desnoods in zakjes van één liter. Daarvoor draait in Merksplas een nieuwe bottelmachine al op volle toeren. Pidpa startte in de loop van het jaar een aantal werkgroepen die alle mogelijke rampscenario's in de overgang naar 2000 bestudeerden. "De waterbedeling gebeurt via moderne technieken die gevoelig zijn aan mankementen", zegt bestendig deputé Ludo Helsen. "Pidpa bouwde daarom een eigen radionetwerk uit voor het geval dat het telefoonverkeer uitvalt."

BR>De maatschappij vreest vooral een stroompanne. In die situatie wordt voor de bedeling weer overgeschakeld op de oude watertorens. Die worden vooraf tot de nok gevuld. "Mocht er om een of andere reden ergens toch geen water kunnen worden geleverd, doen we een beroep op onze drie citernewagens", zegt directeur-generaal Jef Celis van Pidpa. In dat meest ongunstige scenario start Pidpa ook met de bedeling van kleine drinkwaterzakjes. Daarvoor vult in het centrum in Merksplas een speciale bottelmachine 800 zakjes van één liter per uur. Dit Zwitserse toestel kostte de drinkwatermaatschappij zo'n drie miljoen frank. Het water doorloopt een voorfilteringsinstallatie, waarna zilverion wordt toegevoegd voor de bewaarbaarheid.

"Het water is voorlopig één maand houdbaar. We willen die termijn door labo-onderzoek nog opdrijven tot zes maanden, zoals dat al in Zwitserland het geval is. Het is niet de productie, maar de bedeling van de zakjes die kostprijs beïnvloedt", aldus Celis. De bottelmachine blijft na nieuwjaar niet werkeloos in het magazijn staan. Pidpa wil de zakjes ook gebruiken wanneer het waterleidingsnet door werkzaamheden tijdelijk wordt afgesloten. "De overstock kunnen we vóór vervaldatum bijvoorbeeld aan voedselbanken schenken. We zijn ook bereid de Civiele Bescherming bij te springen in de waterbedeling. Zij is naast ons de enige die over dit apparaat beschikt."