Dure 'millennium-reizen' nu vaak spotgoedkoop door gebrek aan belangstelling

Tot enkele maanden geleden kostte een speciaal, exotisch 'millennium-arrangement' nog een fortuin, nu proberen organisatoren wanhopig met fikse kortingen de luwe belangstelling op te krikken. «Sommige reisjes geven we weg voor een vijfde van de prijs,» zegt Ann Aerden van Clemens Reiswinkel in Hasselt.

BR>Peperduur wordt spotgoedkoop, in de psychologie heet dat een

self-fulfilling prophecy

, een voorspelling die zichzelf de nek omdraait. En dat ging zo: de verwachte stormloop op exotische reisbestemmingen met oudejaar deed de prijzen lang op voorhand de hoogte inschieten. Maar net door dat prijskaartje blijven de meeste mensen liever thuis. Vorige week nog bleek uit een GB-enquête dat 84 procent van de Belgen dit oud-op-nieuw thuis viert, een aanzienlijk groter deel dan vorige jaren. Ook in de meeste andere landen is dat zo.

Stille Zuidzee

In elk geval: sinds enkele weken zijn de prijzen voor exotische (en andere) bestemmingen in vrije val.

«De eerste zonsopgang van het jaar 2000 zal te zien zijn in de Stille Zuidzee, in Nieuw-Zeeland en de vlakbijgelegen eilanden. Wel, alleen voor een vliegticket rond oudejaar betaalde je tot enkele weken geleden 150.000 tot 200.000 frank. Daar hebben we precies één boeking voor binnengekregen, en die meneer heeft zich tenslotte ook bedacht. Nu vliegt hij een maandje later naar ginds, aan een gewoon tarief van ongeveer 50.000 frank,» lacht Ann Aerden.

Ook reisoperatoren in andere top-vakantiegebieden werden verblind door de fonkelende dollartekentjes in hun eigen ogen: «Tien dagen

Dominicaanse

kostte 100.000 frank, reis en verblijf inbegrepen. Eenzelfde formule op de Canarische eilanden vroeg men 150.000 frank. Daar is men de laatste weken van moeten terugkomen.»

Peperduur wordt spotgoedkoop, cijfert Aerden voor: «Je mag rekenen dat een weekje op de Canarische eilanden gemiddeld 25.000 frank kost. Welnu, het millenniumpakket op Tenerife van 32.000 frank is verminderd tot 10.500 frank, een ander voor 14 dagen ging van 67.000 naar 29.500 frank. Op Gran Canaria ging een weekformule zelfs van 43.000 naar 14.000 frank...»

Weekend

Olivia Mateu van Ambi Travel in Tongeren kent nog een straffer voorbeeld: «Het hotel Gran Baja de Duque had een speciaal millennium-arrangement voor - u zit toch? -

359.990 frank

. Daar zat vanalles in: gratis golfen, een stel shows, excursies. Wel, die shows zijn gecanceld omdat ze geen artiesten geregeld kregen, en om toch wat volk te lokken, hebben ze de reis en het verblijf uit het arrangement gelicht. Je betaalt nu 'nog maar' 119.000 frank, en bepaalt zelf welke extra's je daarbij wilt. Maar in die som zit alvast een oudejaarsmaal van 18.340 frank.»

Ook volgens Mateu is de reis-drukte dit eindejaar aanzienlijk minder dan vorige jaren. En dat niet alleen omwille van de (mislukte) millennium-hype of de (nog te ontploffen?) millennium-bom, «maar ook gewoon omdat nieuwjaar slecht

valt

, zo midden in een weekend. Busreizen naar ski-gebieden vertrekken en komen terug op een weekend. En wie wil nieuwjaar vieren in een bus?»