ACV-Metaal misnoegd over laatste maanden van 1999

De Limburgse metaalindustrie anno 1999 wordt in mineur afgesloten, stelde ACV-Metaal Limburg op een persconferentie gisteren. De christelijke vakbond doelt hiermee op de conflicten bij Radson Alutherm in Houthalen en Plus-Pack in Genk. «Wat ons bijzonder hoog zit in een dergelijk ondernemingsbeleid is dat al te gemakkelijk beslissingen genomen worden net voor een vakantie of het jaareinde. Tijdens de vrije dagen worden de scherpe kantjes wat afgerond en kunnen bedrijfsleiders ongestoord hun gang gaan,» doorziet Gerard Ignoul van ACV.

BR>Dat Limburg in de metaalindustrie het voorbije jaar enkele nieuwe investeerders heeft mogen verwelkomen, met name in Tongeren en Genk, en dat er voor 2000 al nieuwe investeringen gepland zijn, waarvan bij een aantal de werken al zijn gestart, stemt de christelijke metaalvakbond ACV gelukkig. Ignoul: «Het arbeidsklimaat in Limburg is gunstig en de steunmaatregelen van overheidswege zijn interessant. De werkloosheid daalt, de diversiteit groeit en de verankering van Ford in Genk wordt versterkt.»

«Toch mogen we ons allerminst blindstaren op deze positieve klanken. De laatste maanden bewijzen nog maar eens dat het in de metaalsector niet al goud is wat blinkt. De sterke terugval van de verkoop bij Ford Genk heeft hoge gedeeltelijke werkloosheid tot gevolg. Dit weegt door op de inkomens van de werknemers en heeft rechtstreekse gevolgen voor de toeleveranciers. Eén voorbeeld: bij Kautex in Paal zullen 15 tijdelijke contracten beëindigd worden.»

Vooral de onrusten bij Radson Alutherm in Houthalen maakt het ACV nijdig (zie kader).

Outsourcing

Hetzelfde probleem stelt zich bij Plus-Pack in Genk. De directie van het bedrijf - gespecialiseerd in alumniumvormen voor huishoudelijk bedrijf - heeft zonder ruimte voor overleg meegedeeld dat de magazijnactiviteiten worden afgestoten. Ignoul: «Onzekerheid dus voor 22 werknemers die nu ook in staking zijn gegaan. Fabrimetal slikt gewoon wat de directie dicteert. Ook de werkgeversorganisatie vindt diepgaand overleg niet noodzakelijk.»

«Verder is het nog onduidelijk hoe de toekomst van Lear in Houthalen eruit ziet die activiteiten opgaan in Lear Genk,» besluit Ignoul. «Ook voor die 57 werknemers moeten er nog oplossingen komen. En wat staat de 280 werknemers van Champagne in Sint-Truiden te wachten? Bij GE Capital Modulaire Space (vroeger Hob-Units) is het personeel gehalveerd, bij UES Tessenderlo wordt de hardingsafdeling gesloten en verliezen 12 werknemers hun job. De Looise batterijenfabrikant PMBC schrapt dan weer een vijftigtal tijdelijke contracten. Neen, de evaluatie van het afgelopen jaar is ondanks de investeringen niet meer positief te noemen.»