Vissen met Sega in je woonkamer

HASSELT -

Je houdt het niet voor mogelijk, maar computerspelletjes lijken alsmaar absurder te worden. Geef toe: vissen in je luie zetel, is dat nog normaal? Leuk en spannend is het in ieder geval wel. En het heeft zijn voordelen: niet meer vroeg uit bed, lekker warm en knus bij de buis, koele biertjes binnen handbereik en gedaan met ontstoken keelholtes voor echte vissen. Virtueel hengelen kan nu zelfs met twee spelletjes, maar voor het echte werk kies je best voor Sega Bass Fishing. Hengel inclusief, meelwormen exclusief.

Christof RUTTEN

BR>

Omdat we zelf eerder een passieve boon hebben voor het hengelwerk, vroegen we aan een specialist om ons te ondersteunen. Flip (32) is al jaren lang een verwoed visser. «Al vanaf mijn zevende,» zegt hij. «Toen kocht mijn pa een vijver. Sindsdien ben ik een echte vismaniak. In de zomer ga ik elke week vissen. In de winter een pak minder: veel te koud en dan bijten ze niet zo goed.»

Blijkt plots dat onze fotograaf Jeffrey ook al een hengelaar met historiek is. «Ik vis vooral op karper,» zegt ie. «Maar ook op andere vis heb ik liggen loeren. Paling bijvoorbeeld, een heel speciale vis. Zodra je beet hebt moet je wachten tot die eerst de schubben van het aasvisje heeft opgegeten. Dat kan soms wel een kwartier duren. Als je dan nog een schok voelt is het tijd om hem binnen te halen. Helemaal tegen de moraal van de visser in. Want normaal wil je direct beginnen met binnenhalen zodra je beet hebt. Wel lekker zo'n paling. Karpers vreet je best niet op, die zuigen allemaal modder op.»

«Met een forel moet je ook even wachten met binnenhalen,» vult Flip nog aan. «Eerst tot tien tellen heeft mijn bompa-zaliger me nog geleerd,» zegt Jeffrey. «Maar een forel is wel de stomste vis die er is,» weet Flip nog. «Die vreten gewoon alles. Zelfs

isomobollekes

Soit, om u maar een idee te geven dat beide heren over voldoende visserswijsheid beschikken. Op de Dreamcast moet er echter op baars gevist worden. Benieuwd hoe onze vissers het daar van afbrengen.

Harnas

Niet slecht, zo blijkt al naar enkele minuten. Flip zwiert met een natuurlijke souplesse de haak ver in het water. Langzaam rolt hij het aas naar het bootje toe en af en toe maakt hij licht schokkende bewegingen met de lijn die de aandacht van de baars weten te trekken. Zodra die bijt, hengelt Flip als een bezetene het spartelende beest naar het oppervlak toe. De graphics zijn lichtjes verbluffend en om het wat moeilijker te maken, krijg je een tijdslimiet in je maag gesplist. Toch hengelen onze vissers zich vlotjes naar het tweede level. «Mooi vijvertje,» zegt Flip. «Je ziet ze zwemmen. Gewoon op de schaduw letten.»

Flip gooit in. «Altijd op dezelfde plek inwerpen, da's een goeie techniek hier.» Blijkbaar wel want hij heeft meteen beet. Een kanjer van net geen 7 kilo wordt aan boord gehesen. Meteen genoeg gewicht om naar het volgende level door te sluizen. Nu wordt er 's nachts gehengeld dichtbij 'The Palace'. Best wel een

spooky

plek. In de nachtelijke hemel zie je vallende sterren, in de verte huilt een wolf en de muziek klink dreigend. Hier vis je ook niet op de doordeweekse baars, maar op de

Super Bass

. Een exemplaar dat zich moeilijk laat vangen. Zodra je de haak in het ondiepe en donkere water ziet bewegen, merk je plots ook ander dingen op. Op de bodem stikt het immers van harnassen uit een vorige eeuw.

«Hier is het al een pak moeilijker,» geeft Flip toe. «Deze jongen laat zich niet zomaar pakken.» Een ander aas proberen. Het lukt, maar... de lijn breekt. Nog een keertje en nu lukt het, na geduldig wachten, uiteindelijk wel. 'Grandmaster' flikkert het scherm. De buit is binnen.

«Met echt vissen kan je dit natuurlijk niet vergelijken,» besluit Flip. «Als je aan de Maas zit, kan je niet zomaar onder het water kijken hé. Maar andere dingen kloppen wel: de frustratie van het wachten, het schuren van het aas langs de rotsen. Misschien toch wel iets om in vorm te blijven tijdens de gure wintermaanden.» Vergeet uw ruiten hemd niet.

Sega Bass Fishing, 4995 frank voor het spel en de hengel. Met dank aan Game Nation Hasselt.