Dan McVicar is dol op zijn alter ego Clarke Garrison uit 'Mooi en meedogenloos'

Clarke Garrison is zonder twijfel het meest bizarre personage uit 'The Bold and the Beautiful'. Vrouwen bevruchten, zichzelf in nesten werken, zijn zoon C.J. verwaarlozen en de schoft uithangen zijn z'n voornaamste bezigheden. «Een heerlijke rol,» zegt de acteur, Dan McVicar. «Op bepaalde vlakken vind ik mezelf terug in Clarke. We dragen dezelfde maat van kleren, we zijn allebei ongelooflijk knap en worden dagelijks omringd door beeldschone vrouwen.»

BR>

Vorige week vrijdag zetelde Dan McVicar in de jury van de Miss België 2000-verkiezing. De acteur uit 'Mooi en meedogenloos' keek, keurde en duidde Joke Van de Velde aan als nieuwe ambassadrice van ons land. Maar voor het zover was, mochten wij nog even binnenglippen in Dan McVicars slaapkamer in het Brusselse Hotel Métropole.

«Twaalf jaar geleden hebben de schrijvers William J. Bell en Bradley Bell en ikzelf Clarke Garrison, de mysterieuze schoft, gecreëerd. Een korte anecdote: na de audities voor 'Mooi en meedogenloos' in 1987 bleken Ronn Moss en ik allebei geschikt om Ridge Forrester, de oudste zoon van de koninklijke Forrester-familie, te spelen. Mijn eerste reactie: cool, want ik dacht dat Ridge een soort J.R. Ewing uit 'Dallas' zou worden. Uiteindelijk werd Ridge een prins. Dat zag ik niet zitten. Ik wilde een slechterik spelen, de

bad guy

. Een paar dagen later was Clarke Garrison geboren.»

Zwanger

Clarke Garrison heeft in 'Mooi en meedogenloos' al heel wat vrouwen versleten. Zijn eerste vrouw Kristen Forrester werd gedumpt voor Margo Lynley, waarmee Clarke een zoon Marc kreeg. Margo moest het loodje leggen voor Sally Spectra, bedrijfleidster van het modehuis Spectra Creations. Clarke trouwde met Sally uit winstbejag en maakte haar zwanger van zoon C.J.. Uiteindelijk stuurde Sally hem de laan uit nadat hij haar bedrogen had met Julie Delorean.

«Clarke is vandaag een beetje te serieus. Allemaal de schuld van Sally die mij op alle vlakken in toom houdt. Ik zou een nieuw liefje willen hebben in 'Mooi en meedogenloos', want Clarke is een vrouwenjager.»

Een zeer vruchtbare vrouwenjager, al vraagt de acteur - in het echte leven vader van dochter Maisey en zoon Henk - zich nog steeds af hóe Margo en Sally ooit zwanger zijn geraakt! «Geen van beide vrijpartijen zijn op tv uitgezonden. Ik dank God daarvoor, want Sally (Darlene Conley) is dan wel een geweldig personage, maar geen natte droom van me

(schaterlacht)

. De bevruchting van Margo is hilarisch verlopen. Ik had een gesprek met haar in mijn kantoor. En plots, pats, boem, was ze zwanger. Het moet dus via oogcontact gebeurd zijn. Kan niet anders. Clarke Garrison kan vrouwen van op afstand zwanger maken. Neem daarom volgende raad van me aan: draag een zonnebril als je met Clarke een gesprek wilt voeren.»

Gift

Eind '92 hield Dan McVicar zijn rol van Clarke voor bekeken. «Ik was toe aan nieuwe uitdagingen, aan nieuwe series, televisie- en bioscoopfilms.» Zo gezegd, zo gedaan. Tussen '92 en '96 speelde McVicar mee in o.a. 'Liz-The Elizabeth Taylor Story', 'The Fourth Planet', 'Guardian Angels', 'Alone in the Woods' en de komedie 'The Silence of the Hams'. 1996 was het jaar waarin Clarke Garrison opnieuw van zich liet horen.

«Gedurende die vier jaar ben ik beginnen beseffen dat de impact van 'Mooi en meedogenloos' gigantisch was. Overal ter wereld - de soap wordt dagelijks door 500 miljoen mensen bekeken - spraken de mensen mij aan. Ik leerde de waarde van 'M&M' appreciëren en koesteren. Acteren in die soap bleek een gift te zijn. Daarom ben ik teruggegaan.»

Zijn beroep in de serie, zijnde ontwerper bij Spectra Creations, bleef dezelfde. Maar heeft McVicar, een fervent bergbeklimmer, eigenlijk wel verstand van mode?

«Ik heb de laatste tien jaar veel geleerd over het ontwerpen van kleren. Soms fantaseer ik zelfs over een eigen collectie. 'M&M' is overigens een gigantisch succes in steden waar grote defilés georganiseerd worden. Vorige week heb ik in Parijs Pierre Gardin leren kennen. Hij heeft bekend een grote fan te zijn van de soap. Hetzelfde geldt voor de couturiers Anna en Carla Fendi, die zelfs vriendinnen van me geworden zijn. Ik blijf het een vreemd feit vinden: grote ontwerpers die naar 'Mooi en Meedogenloos' kijken!»