Hubble-ruimtelescoop weer operationeel na drie ruimtewandelingen

CAPE CANAVERAL-

Tijdens de derde en laatste ruimtewandeling van de astronauten van het ruimteveer Discovery liet de vluchtleiding al weten dat de missie naar de Hubble Ruimtetelescoop (HST) een wetenschappelijk succes geworden is. De missie had meer dan twee maanden vertraging opgelopen.

BELGA

BR>In de nacht van woensdag op donderdag waren Smith en Grunsfeld er al in geslaagd de zes gyroscopen van de satelliet te vervangen. De drie miljard dollar kostende Hubble was in november technisch werkloos geworden nadat vier van die gyroscopen waren uitgevallen.

De Amerikaan Mike Foale en de Zwitserse astronaut Claude Nicollier van het Europese Ruimtevaartbureau ESA installeerden in de nacht van donderdag op vrijdag onder meer een nieuwe computer. Deze twee ruimtewandelingen van Discovery waren respectievelijk de tweede en de derde langste uit de shuttlegeschiedenis.

Vrijdagavond maakten John Grunsfeld en Steve Smith hun tweede ruimtewandeling in drie dagen tijd. Ze installeerden nieuwe elektronica voor de optische controle van de telescoop, herstelden een zender die normaliter niet in de ruimte te repareren was, vervingen een verouderde datarecorder door een moderner apparaat en verbeterden de thermische bescherming van de reusachtige satelliet.

De Amerikaans-Europese Hubble zou in januari alweer operationeel kunnen zijn. Als alles goed gaat, wordt Discovery vandaag weer op aarde verwacht.