Voor het eerst baby in Hasseltse gevangenis

In de gevangenis van Hasselt verblijft voor het eerst een baby. De vier maanden oude Kenji is vorige week samen met zijn moeder Cindy Joosten (26) en vader Joris Huibers (25) overgebracht vanuit de gevangenis in Brugge. Ze zijn allebei veroordeeld voor roofmoord.Moeder en kind zitten samen in een cel.

ghouben

Overdag kunnen ze naar het kinderverblijf, een lokaal vol speelgoed. De vader mag zijn zoontje drie keer per week een uur zien in de bezoekerszaal met speelhoek. “De moeder is verantwoordelijk voor de verzorging. Kind en Gezin volgt dit op de voet.Als Kenji 6 maanden is, zal de moeder gestimuleerd worden om haar kind buiten de gevangenis naar een opvang te brengen,” zegt gevangenisdirecteur Pieter Bollen. Ook de meter van Kenji zit intussen opgesloten in de gevangenis. Zij mag babysitten.

Een nijntjesmobiel hangt boven het kinderbedje, dat naast het smalle bed van mama staat. Aan de andere kant een park, en een maxicosi even verderop. De televisie staat al afgestemd op een tekenfilm.Kenji beseft het allemaal nog niet. De blauwe hemel en de zon ziet hij vanuit zijn bedje door een stevig traliewerk. Ook de dikke metalen deur is op slot. De betonnen muren en poorten blijven iedereen eraan herinneren dat het wel degelijk een gevangenis is. Er zijn twee cellen voor een moeder met kind, die zijn dubbel zo groot als de andere 28 vrouwencellen.Toch zullen die twintig vierkante meter niet volstaan wanneer Kenji volgend jaar zijn eerste stapjes zet.

“We hebben een lokaal ingericht als kinderdagverblijf,”zegt gevangenisdirecteur Pieter Bollen. Kleurrijk speelgoed, pluchen knuffels, houten puzzels en vrolijke speelmatten fleuren het lokaal met betonnen muren op. “De creagroep gaat het lokaal nog wat mooier aankleden. Moeder en kind mogen er tussen 6 en 21 uur naartoe. Maar we hebben ook kinderoppas voorzien. Dat is een job voor vrouwelijke gedetineerden. Ze worden medisch en psycho-sociaal onderzocht en na goedkeuring van de moeder kan één van hen babysitten in het lokaal wanneer de moeder bijvoorbeeld gaat werken, bezoek heeft van de advocaat of ondervraagd wordt,” zegt directeur Bollen.

Marina is al aangeduid als oppas. Zij is ook de meter van Kenji. “Ik zag hem nog niet veel. Dus ik kijk er echt naar uit om te babysitten. Pampers kan ik nog goed verversen. Dat verleer je niet,” glundert Marina. Zij is een vriendin van Cindy en Joris. De jonge ouders vroegen haar om meter te worden van Kenji. Marina zit sinds een paar maanden ook in de gevangenis van Hasselt.

Kenji is een onvervalste gevangenisbaby. Zijn ouders - Cindy Joosten (26) en Joris Huibers (25) - zitten al enkele jaren in de gevangenis na de roofmoord op Rita Van der Heyden op 7 november 2002 in Vliermaalroot (Kortessem). Joris kreeg 15 jaar cel, zijn vrouw Cindy 8 jaar cel.

In de nieuwe gevangenis in Hasselt is het koppel zwanger geraakt. Op 28 juni werd Kenji geboren, in een ziekenhuis in Brugge. Nadat het jonge gezin enkele maanden in de Brugse gevangenis opgesloten zat, werden ze een week geleden overgebracht naar Hasselt.

“Kind en Gezin volgt de opvoeding op. Een verpleegster komt langs, net als bij vrouwen buiten de gevangenismuren. De verzorging van het kind is trouwens de volledige verantwoordelijkheid van de moeder. Zij beslist of ze haar kind meeneemt op de dagelijkse wandelingen, ze kan ook apart gaan.De moeder mag - op aanvraag - flesjes steriliseren en afwassen in de keuken, ze haalt er ook warm water voor het badje. De babyspullen gaan naar de wasserij. Maar het kan niet zijn dat een peuter door de gangen holt. Het blijft een gevangenis. De vrouwelijke bewakers komen niet tussen in de opvoeding. Zij staan in voor het toezicht.”

Kenji ontdekt de wereld - of toch een deel daarvan - van achter tralies. Drie keer per week kan hij een uur lang zijn papa zien in de bezoekerszaal van de gevangenis. Daar is een speelhoekje.“ Het bezoek gebeurt zoals bij bezoekers die van buiten de gevangenis komen. De ouders kunnen nog twee keer per maand ongestoord bezoek aanvragen,” zegt directeur Pieter Bollen.

Tot drie jaar mag Kenji bij zijn mama in de cel blijven. De scheiding is dan heel bruusk en mogelijk ook traumatisch. “Kind en Gezin stimuleert de moeders om hun kinderen vanaf 6 maanden met de buitenwereld in contact te brengen. Dan kunnen ze spelen met andere peuters.We kunnen regelen dat de peuter naar een kinderdagverblijf gaat, bezoekjes bij de grootouders zijn mogelijk, uitstapjes naar de zoo met familieleden... telkens pas na toestemming van de moeder. Zij beslist,” zegt directeur Bollen. Kenji krijgt binnenkort misschien al een speelkameraadje in de gevangenis.De Limburgse ouders van Rico - ook een gevangeniskoppel - willen met hun eenjarig zoontje worden overgeplaatst naar Hasselt.