Internetverslaafden even erg aan toe als alcoholisten

Overmatig gebruik van internet is minder onschuldig dan het lijkt. Internetverslaafden zouden namelijk dezelfde verschijnselen vertonen als iemand die aan de drank is.

Belga

Dat blijkt uit een onderzoek van de Stanford School of Medicine.

De onderzoekers ondervroegen 2.513 volwassenen en kwamen voorts tot de conclusie dat één op de acht Amerikaanse burgers kampt met een problematisch gebruik van internet.

De drang bij deze mensen naar internet is erg sterk. Zo gaan ze stiekem surfen.

Wereld ontvluchten

Volgens het tijdschrift New Scientist verbergt acht procent van de respondenten zijn gedrag voor vrienden, familieleden of collega's, net zoals alcoholisten dat ook doen. Hetzelfde aantal zegt tijd op het web door te brengen om de echte wereld te ontvluchten. Zes procent geeft aan dat de eigen relatie ook te lijden heeft onder het overmatig surfen.

Internetverslaafden hebben een ongezonde drang om hun e-mail te controleren, berichten op weblogs te plaatsen en websites te bezoeken, zo zegt onderzoeker Elias Aboujaoude.

Hij wil dat internetverslaving wordt erkend als een echte klinische verslaving. Het probleem heeft volgens hem ook een economisch aspect, aangezien het overmatig internetgebruik geregeld op de werkvloer plaatsvindt.