Google zet met sterke cijfers Yahoo op achterstand

Het Amerikaanse internetconcern Google heeft in het voorbije derde kwartaal de winst verdubbeld tot 733,4 miljoen dollar. Dat maakte het bedrijf donderdag na sluiting van de beurs op Wall Street bekend. De hogere winst is te danken aan meer advertentie-inkomsten en een hoger marktaandeel in het online zoeken.

Belga

De omzet van Google ging 70% hoger tot 2,69 miljard dollar. In de VS gebeurde 44% van de zoekopdrachten op internet via Google tegenover 37% een jaar geleden.

De inkomsten uit advertenties op de sites van Google stegen met 84% tot 1,63 miljard dollar of 60% van de omzet. De advertentie-inkomsten op partnersites klommen met 53% tot 1,04 miljard dollar.

De uitstekende cijfers van Google betekenen een nieuwe klap voor concurrent Yahoo, dat in het derde kwartaal tegen een winstdaling met 38% aankijkt tot 158,5 miljoen dollar. De omzet nam 'slechts' met 18% toe tot 1,58 miljard dollar. Yahoo verliest meer en meer marktaandeel in de advertentiemarkt.

"De cijfers van Google blijven Wall Street verbazen, " zegt investment manager Barry Ritholtz in New York. "Ze leunen niet achterover in hun luie zetel, " luidt het.