Wegens sluierdracht ontslagen Britse leerkracht gaat in beroep

Aishah Azmi, een Britse hulponderwijzeres die door een school in Dewsbury (West Yorkshire) geschorst is omdat zij weigerde haar nikab of gezichtssluier af te nemen in de klas, gaat in beroep tegen de rechtszaak die zij donderdag verloor. Dat is vrijdag door haar advocaat bekendgemaakt.

Belga

Volgens meester Nick Whittingham verkent de zaak "een nieuwe rechtszone van religieuze discriminatie" die voor "een hogere instantie" dient uitgediept te worden.

Donderdag oordeelde een arbeidsrechtbank dat de 24-jarige hulponderwijzeres door haar ontslag niet het slachtoffer is geweest van discriminatie of pesterijen. Maar de rechtbank kende haar daarentegen wel 1.000 pond (1.500 euro) toe als "morele schadeloosstelling".

De zaak kwam vorige week in de openbaarheid, in samenhang met het twee weken geleden in Groot-Brittannië gelanceerde debat over het dragen van de sluier.

Minister van Betrekkingen met het Parlement, Jack Straw, zei in een opiniestuk dat hij zich slecht voelt tegenover vrouwen die de gezichtssluier dragen. Ondertussen heeft de hele politieke klasse positie gekozen over het onderwerp dat tot nog toe zorgvuldig werd vermeden.

Premier Tony Blair, een van de laatsten die zich in het debat mengde, stelde dinsdag dat de sluier "een scheidingsteken" tussen de gemeenschappen is.